”Tufft att spika honom”

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
Västerbo Paradise och Kent Knutsson.
TRAV

Förra året genomgick han en svår halsoperation och det var osäkert om han någonsin skulle komma tillbaka till travbanan.

På lördag jagar segermaskinen Västerbo Paradise en V75-seger på Örebrotravet.

– Det är tufft att spika honom, säger tränaren Kent Knutsson om sin häst inför jackpottomgången.

Sexårige Västerbo Paradise inledde karriären strålande då han tog 16 raka segrar från debutloppet på Halmstadtravet den 30 juli 2007. Kent Knutssons stjärna imponerade oerhört och gick obesegrad genom sina två första år på travovalen.

Opererades i halsen

Men under 2009 började det krångla för Västerbo Paradise och i årsdebuten på Solvalla blev det galopp för segermaskinen. Västerbo Paradise startade sju gånger under fjolåret och vann tre lopp.

– Det var för dåligt att han bara gjorde sju starter förra året men det berodde på att han stod sjuk halva säsongen och opererades i halsen. Han var borta väldigt länge från träning och tävling, säger tränaren Kent Knutsson.

Hur stor var operationen?

– Det var ett stort ingrepp. Det var fråga om han överhuvudtaget skulle komma tillbaka till banan.

”Fantastiska lopp”

Men trots det allvarliga operationen har Västerbo Paradis kommit tillbaka som en vinnare. Under 2010 har hästen vunnit två av tre lopp och imponerat stort.

– Han har gjort fantastiska lopp och varit jättebra. Det är verkligen bra gjort av honom att komma tillbaka på ett så bra sätt.

På lördag startar sexåringen i Örebro International med 400 000 kronor till vinnaren. Västerbo Paradise, som startar med 20 meters tillägg, får stenhårt motstånd då han bland annat möter Spring Erom och True Q.

– Vi har förberett hästen på bästa möjliga sätt och han har tränat bra. Han har fått ett par snabbjobb och det har sett riktigt bra ut. Jag tror att jag höjt honom tio procent i form mot den senaste starten.

Vad tror du om segerchansen?

– Allt hänger på dagsformen och löpningspositioner. Har min häst en bra dagsform och han får ett bra lopp så är han givetvis med där framme. Men det är ett kanonlopp och det är ingen skam att få stryk av någon i det här loppet.

Vem har du mest respekt för?

– Svanstedts häst (True Q.) måste höjt sig enormt för min häst slog den med 40 meter för ett tag sedan. Spring Erom har gjort fantastiska lopp men det är många andra bra hästar med också.

Ingen spik

På lördag är det jackpott på V75 och en ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor. Men skulle Kent Knutsson spela V75 skulle han inte våga spikat sin häst.

– Det är ett så pass jämnt lopp så ingen häst är säker i det här loppet. Min häst är med i striden men det är tufft att spika honom, säger Kent Knutsson.