– Har saknat jobbet fruktansvärt mycket

Björn Goop är laddad inför V75-comebacken.
TRAV

För en månad sedan var han inblandad i en mycket otäck olycka.

Nu är landets segerrikaste kusk tillbaka på V75 – laddad till tänderna.

– Jag har känt en fruktansvärt stor saknad av jobbet de senaste veckorna, säger Björn Goop till Trav365.

På Klosterskogens travbana i Norge den tredje april var Björn Goop inblandad i en hemsk olycka. Goop körde miljonhästen First On Line Sec som satt en bit ner i kön på innerspår. På bortre långsidan störtade Navy Seal U.S. och Bo Westergård i backen och bakifrån kom Goop och körde rätt in i Westergårds häst. Svensken fick sig en rejäl flygtur och störtade hårt i backen.

Goop skrapade sig rejält i ansiktet och skadade handleden allvarligt. Stjärnkusken fick två sprickor i handleden och ett uttänjt ledband. Efter olyckan har Goop tvingats vila men trots skadorna har Goop inte haft tid till någon större vila.

– Jag har haft full sjå med att få ordning på handleden så att den ska bli bra så fort som möjligt. Det har varit väldigt mycket resande till olika specialister och jag har röntgat handen flera gånger. Jag har också fått akupunktur och laser. Jag har även varit med i stallet och hjälpt till och fixat lite, säger Björn Goop.

”Lyckligt lottad”

Björn Goop är kusken som kör mest lopp i landet och det är väldigt sällan han åker på semester. Men under den ofrivilliga ledigheten hann stjärnan med en resa till Ungern med några kompisar.

– När man får sådana här uppehåll så inser man hur lyckligt lottad man är att man får jobba med det man älskar. Det är klart det är frustrerande att inte kunna jobba, men jag tror att ett break var bra för min del. Under de senaste veckorna har jag känt en fruktansvärt stor saknad av jobbet och jag har längtat efter att få träffa mina kompisar. Man har många vänner på travbanorna; journalister, tränare, kuskar och hästägare.

Hur ser du på olyckan nu när det gått en månad?

– Först när det händer så blir man rädd och när man vaknar upp efter smällen så undrar man vad som hänt. Då är man orolig ett litet tag och man undrar vad som är fel då man känner att allt inte stämmer med handleden. Men sen blir man lycklig att det inte hände något allvarligare. Men samtidigt blir man förbannad när man utsätts för någon annans misstag. Domslutet var konstigt med tanke på vad resultatet blev.

Kritisk till straffet

Domarna dömde Steen Juul som orsaken till olyckan och den danske kusken fick 60 000 kronor i böter och tre veckors avstängning. Juul överklagade domen till det norska travförbundets appellkommitté och för några dagar sedan kom beskedet om att straffet sänks till 10 000 kronor i böter och ingen avstängning. Det här får Björn Goop att reagera.

– Det är inget personligt men jag reagerar på att de dömer för att sedan ta tillbaka det. Juul har inte rätt att gå ut i det spåret han gjorde och det är konstigt att straffet sänkts. Man skyller på att en annan kusk (Bo Westergård) var inblandad men varför kommer han undan då? Jag har själv kört tufft flera gånger och det är väldigt små marginaler men det här kändes märkligt.

Comeback på V75

I onsdags gjorde Björn Goop comeback på tävlingsbanan då han körde på Solvalla. På lördag när det är jackpott på V75 kör han sex hästar på V75 och det är en laddad Björn Goop som gör comeback på rikstoton.

– Det känns bra, jag får köra med en stödskena nu men jag har ingen smärta. Det känns lite annorlunda att man måste ha skydd på sig men det är bara att spotta i handskarna och köra.

Med tanke på att Björn Goop tvingats till vila de senaste veckorna har Erik Adielsson skaffat sig ett grepp om V75-ligan. Adielsson har fem segrar mer än Goop på V75 i år – men det är ingenting som Goop bryr sig om.

– Det ligger inte i mitt fokus. Jag har mina personliga mål och det är ett avbräck att ha varit borta men V75-ligan är inget mål jag har att vinna, säger Björn Goop som kommenterar sina V75-hästar här under.

FAKTA

Goop om sina V75-chanser

Premier League (V75-1)

Betyg:

Kommentar: Har bra form och ska gå barfota runt om. Han är inte lika snabb ut barfota runt om men han känns bra och kan vara bland de fyra-fem främsta.

The Good Boy (V75-2)

Betyg:

Kommentar: Det är en nyttig häst som är lite ojämn och galopperar emellanåt. Han är snabb och har bra kapacitet för klassen.

Global Investment (V75-3)

Betyg:

Kommentar: Han har varit kanonfin i jobb i veckan och har riktigt bra form. Att han inte får fem plus är för att han möter tuffa motståndare. Det krävs att han har lite klaff med positionerna.

Black Jack B. (V75-4)

Betyg:

Kommentar: Jag har för dåligt kunnande om hästen så det är svårt för mig att sia om en häst jag aldrig kört. Det är en låg klass han är i och jag får ligga lite lågt.

Vanessa du Ling (V75-5)

Betyg:

Kommentar: Det är en grymt tuff häst som är hård och rejäl. Att hon inte får en femma är för att Bring Me Luck U.S. har spår ett. Banan på Örebro är lite som en velodrom och det är svårt att ta något bakifrån. Hade det varit på Solvalla hade hon fått en femma. Vanessa är alltid bra, hon är inte snabb från start men har ett jäkla psyke.

Spring Erom (V75-7)

Betyg:

Kommentar: Är en fruktansvärt bra häst som hade fått en femma i betyg om han inte stått med 40 meters tillägg och mött så bra hästar. Det är inte många som vunnit det här loppet med 40 meters tillägg men man får absolut inte ta bort honom från kupongen. Han ska inte ha några problem med distansen för det är en jäkligt stark och tuff häst. På medeldistans är han en av de bästa i landet.

Bästa chansen?

– Spring Erom.