”Han har riktigt bra segerchans”

Foto: KANAL75
Åke Svanstedt
TRAV

Åke Svanstedt ser ut att sitta på leken inför jackpottomgången på V75.

Axevallatränaren har flera intressanta hästar med som är hårt betrodda.

– Det är framförallt en av dem som har riktigt bra chans, säger Svanstedt till Trav365 och bjuder på utförliga kommentarer om sina hästar.

Stall Svanstedt börjar komma upp i varv nu efter en tam inledning av året. Detta på grund av att hästarna varit sjuka och nedsatta av infektioner de första månaderna. Men nu har det börjat hända saker den senaste tiden. Svanstedt-hästar har vunnit V75-lopp de senaste veckorna och så sent som under torsdagen tog han en imponerande seger i uttagningen till Kungapokalen. Det var Select Yankee som utklassade kanonhästar som Zyrano Boko och Oracle. Trots en tuff resa var han helt överlägsen på tangerat banrekord 1.12,8.

– Hästarna har kommit över träningsvärken nu och börjar komma i form efter sjukdomarna. Alla som startar nu klarar av sex intervaller i sandbanan utan problem. Formen var lite ojämn för några veckor sedan men nu känns den mer stabil, säger Åke Svanstedt till Trav365.

”Inga kommentarer”

Den senaste veckan har det varit en del skriverier i media om att TV4 ska bojkotta Åke Svanstedt. Detta för att han bara pratar med vissa utvalda reportar. Det har medfört att såväl att bland annat Stig H Johansson och spelexperten Micke Nybrink har kritiserat honom.

– Jag lägger min energi på viktigare saker. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Svanstedt.

På förhand ser han ut att ha det väl förspänt inför V75 i Örebro. Det är jackpott där en ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor. Vad passar väl bättre än att kolla med Svanstedt om vad han säger om sina chanser.

– Conrads Garland (V75-6) är klart bästa chansen. Han var bara lugnt jobbad inför årsdebuten senast och var då klart bättre än jag trodde. Det känns i träningen att hästen har gått framåt med loppet i kroppen för han känns riktigt fin. Han har bra läge och är snabb ut men är även vass bakifrån. Barfota runt om som vanligt och jag tycker att han ska ha riktigt bra chans.

Vilka av dina övriga hästar vill du vurma lite extra för?

– Jag tycker att man ska se upp lite med True Q. (V75-7). Han har varit så fin på slutet och vunnit med krafter kvar varje gång. Det är tuffare motstånd den här gången men som hästen känns tycker jag inte att han är borta. Den långa distansen är ett klart plus och spåret är också bra eftersom han tidigare har varit lite osäker i voltstart. Men han har blivit mer stabil nu.

– Victory Love (V75-1) var jag lite osäker på inför senaste starten. Han gjorde en väldigt bra prestation efter en tung resa och känns ännu starkare i jobben nu. Det var synd på läget eftersom han inte är så startsnabb och jag tror även att Flemmings häst (Local Conch) är snabbare från start än vad folk tror. Innerspår bakom bilen på Örebro är fortfarande inte och vi riskerar att hamna illa till. Men löser det sig har han form för att vara med i striden.

– Redtop (V75-2) har varit skör tidigare men har blivit mer hållbar och var fin vid segern senast. Det var över sprinterdistans men jag tror att medeldistans som det är nu passar bättre eftersom hästen framförallt är start. Andraspåret tror jag inte är några problem för det är en snäll häst. Men det är lite svårbedömt för mig att sätta in honom i den här konkurrensen. Är väl en av flera som kan räcka med rätt resa.

– Finders Keepers (V75-3) är jag lite osäker på formen hos. Han var inte till sin fördel senast i Mantorp och borde ha orkat bättre, även om han fick en tung resa. Det var heller inget drag i honom från start för normalt sett är han väldigt snabb ut. Här tror jag inte att han kan hålla ledningen ifrån innerspåret för Turnaround är väldigt kvick den första biten. Honom kan vi nog inte svara. Hästen känns normal i jobben men jag ligger lite lågt då jag inte riktigt vet var jag har honom för dagen.

– Global Glide (V75-3) fick en perfekt genomkörare i årsdebuten och var inte tom i mål då. Normalt sett går han framåt och känns fin i jobben. Men läget är svårt och han rundar nog inte ett helt fält i V75 från spår elva i Örebro.

– Lexington Ås (V75-4) får svårt han också ifrån sämsta läget. Han är kraftigt missgynnad av spåret eftersom han är så startsnabb. Annars har hästen gjort två bra lopp på slutet och är i fin form. Han hade haft en mycket bra chans i ett sådant här lopp från ett bättre läge, säger Åke Svanstedt till Trav365.