Topphästen tog 14:e raka segern

Viola Silas klar för finalen av

Foto: ALN
Viola Silas tog 14:e raka segern under torsdagen.
TRAV

Viola Silas tog 14:e raka segern och blir storfavorit i finalen av Drottning Silvias Pokal.

I kvalen till Kungapokalen imponerade duon Main Wise As och Select Yankee stort.

Finalerna på Åby om två veckor blir något alldeles extra.

Det bjöds på flera sportsliga godbitar den här fina torsdagskvällen på Åby.

Sagan om Viola Silas bara fortsätter.

Trav-Sveriges superlöfte tog sin 14:e raka seger för sin tränare Fredrik Persson och är fortfarande obesegrad. Men den här gången fick Viola Silas jobba ordentligt då hon fick en ganska tuff resa. Persson lämnade andra par utvändigt och forcerade sin häst till ledningen knappa 800 meter kvar. Hon drog på i ett friskt tempo och höll säkert undan på tiden 1.13,7.

– Det är en fantastisk häst det här. Jag ville inte greja med henne från start utan ta det lugnt. Sedan blev det en väldig tempominskning varvet kvar och då lät jag henne gå på för att inte trampa upp i vagnarna.

– Idag fick hon gå och bli trött men det är nog bara nyttigt till finalen. Jag är jättenöjd med insatsen, sa Fredrik Persson.

”Flög fram”

De andra uttagningsloppen till Drottningens Pokal vanns av Dileva Käll (från ledningen), Pebbly (rygg ledaren och vann via open stretch) och Simb Ruby. När det gäller den sistnämnde så avslutade hon sylvasst på det innersta open stretch-spåret och slog av Moonlight Kronos kort före mål.

– Hon flög fram den sista biten, konstaterade Örjan Kihlström.

Main Wise As lysande

I kvalen till Kungapokalen imponerade duon Main Wise As och Select Yankee stort. Main Wise As kördes till ledningen efter ett halvvarv och såg fullständigt lysande ut. Han gled ifrån de övriga till en mycket lätt seger och såg ut att vara helt okörd i mål. Segertiden blev 1.13,2/2140a.

– Han var fantastiskt fin idag, konstaterade tränaren och kusken Hugo Langeweg J:r.

Banrekord av Select Yankee

En prestation som heller inte gick av för hackor kom i loppet efter. Det var Åke Svanstedts Select Yankee som vann på nytt tangerat banrekord, 1.12,8/2140a. Han fick ett tufft lopp där han forcerades till ledningen och öppnade första varvet efter 1.11. Trots press av Zyrano Boko så bara lämnade Select Yankee konkurrenterna i sista sväng. Favoriten Oracle var chanslös att gå i närkamp trots en perfekt resa i andra par utvändigt.

– Hästen var bra idag och hade gått framåt med de två loppen som han hade fått tidigare. Jag förväntade mig en bra prestation men trodde kanske inte att han skulle vara så här bra. Han borde kunna vara med och strida i finalen, sa Åke Svanstedt om Select Yankee som tävlade barfota runt om för första gången i hans regi.

”Juggle Face fantastiskt bra”

En annan försöksvinnare som också var mycket bra var Juggle Face. Lutfi Kolgjini lämnade andra par utvändigt 1200 meter kvar och avancerade fram utvändigt om ledande Hot Southwind. Han kämpade ner denne över upploppet och tog en säker seger.

– Han har utvecklats mycket och jag vet att ledaren är klen i huvudet och ville därför lägga press. Hästen var fantastiskt bra idag och han borde gå framåt eftersom han bara hade skrittats inför det här loppet, sa Lutfi Kolgjini.

Det fjärde försöket vanns av Pekka Korpis Dream Director efter en perfekt resa i rygg på Howthehaloareyou. Han avgjorde lätt mitt på upploppet.

FAKTA

Här är startlistorna:

Startlista final Drottning Silvias Pokal

Häst - tränare

1) Simb Ruby - Roger Walmann

2) Viola Silas - Fredrik Persson

3) Pebbly - Olle Goop

4) Arctic Love - Pekka Korpi

5) Moonlight Kronos - Lutfi Kolgjini

6) Dont Wear PJS - Roger Walmann

7) Omega Neo - Fredrik Persson

8) Izara - Roger Walmann

9) Dileva Käll - Glen Norman

10) Spirit Of The Day - Tom Horpestad

11) La Bellouet - Håkan K Persson

12) Honest Prayer - Risto Airaksinen

Startlista final Kungapokalen

Häst - tränare

1) Select Yankee - Åke Svanstedt

2) Dream Director - Pekka Korpi

3) Main Wise As - Hugo Langeweg J:r

4) Juggle Face - Lutfi Kolgjini

5) Alvena Pele - Per Lennartsson

6) Sebastian K. - Lutfi Kolgjini

7) Howthehaloareyou - Olle Goop

8) Oracle - Stefan Melander

9) Gills Abbe - Kari Lähdekorpi

10) Ewe Palema - Ulf Stenströmer

11) Alvena Pampas - Per Lennartsson

12) Michael America - Pierre Svensson

Michael Carlsson/ Kanal 75