Världens snabbaste tillbaka på Solvalla

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Solvallas Mikael E Andersson ansvarar för Enough Talk under dennes Nordenturné.
TRAV

Världens snabbaste travhäst är tillbaka i Sverige.

På tisdagen anlände amerikanen Enough Talk till Solvalla.

– Jag känner mig optimistisk inför Elitloppet nu när han har kommit i så god tid för att acklimatisera sig, säger Solvallatränaren Mikael E Andersson, som precis som de två senaste åren tar hand om Enough Talk under Sverigevistelsen.

2008 blev Peter Kleinhans-tränade Enough Talk världens snabbaste travhäst genom tiderna då han noterades för kilometertiden 1.08,1 över 1 609 meter på "hästsko-banan" Colonial Downs i Virginia.

Samma år slutade han tre i Elitloppet på Solvalla. Där provade han lyckan även i fjol, men då utan framgång.

Nu är han tillbaka, större och starkare än någonsin.

– Han har mognat i kroppen och grovnat till mycket. Han hade hälsoproblem i fjol och var inte i psykisk balans. Det är stor skillnad nu. Nu är han harmonisk och välmående. Det märks ingenting av de problem som han haft i vänster framknä när han har varit här tidigare, säger Mikael E Andersson.

Världsstjärna och kompis

Harmoni är precis vad Enough Talk utstrålar när vi hälsar på honom i stallet. Trots närgångna fotoblixtar står han lugnt som en filbunke och mumsar på sitt hö.

– Han känner igen sig här. Han känner igen kompisarna i stallet och han gillar att gå i skogsbacken här uppe, säger Andersson och klappar på världsstjärnan.

– Han är världens snällaste. Jag har haft hand om honom så mycket så för mig är han en kompis. Att han dessutom är bra och världens snabbaste är en bonus.

Värmer upp i Finlandia-Ajo

Elitloppet på Solvalla 30 maj är Enough Talks huvuduppgift under Nordenäventyret men innan dess ska han starta i både Finlands och Norges största lopp - Finlandia-Ajo respektive Oslo Grand Prix. Redan till helgen bär det av till Helsingfors för start i Finlandia-Ajo.

– Loppet på söndag får vi ta för vad det är. Det är hårt att möta så bra motstånd direkt efter en så lång transport. Men jag känner mig optimistisk inför Elitloppet nu när han har kommit i så god tid för att acklimatisera sig.

Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM