Expertens sågning: Var korkat och dumt

Foto: TONY RYTTAR/KANAL75
TRAV

Den franske stjärnan Oyonnax galopperade bort sig direkt i Elitloppsförsöket.

Nu sågas hästens tränare, Vincent Brazon, av experten Anders Linqvist.

– Det är ett jättefiasko, säger Lindqvist.

Den franske stjärnan Oyonnax vann i januari Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris. Därför var förväntningarna stora på hästen när han kom till Sverige och Elitloppet.

Oyonnax var hårt spelad i försöket men galopperade bort sig efter bara några hundra meter och försvann efter bara några sekunder. Besvikelsen hos tränaren Vincent Branzon var stor efter loppet och tränaren skyllde på utrustningen.

– Gänget kring hästen skyllde på att de inte fick ha den utrustning som de brukar ha. Det var något på huvudlaget som inte fick användas i Sverige men det är en dålig bortförklaring. Tränaren borde kunna ta reda på vilka saker som är tillåtna i Sverige. Det var dålig coachning men han sa väl så bara för att få bort fokus från att det var hans fel, säger Anders Lindqvist.

”Korkat”

Oyonnax har utvecklats enormt då han tävlat utan skor på alla fyra hovarna. När han vann Prix d'Amerique tävlade han barfota – men i försöket till Elitloppet valde tränaren att köra med skor.

– Det var så korkat så det inte är sant. Han nonchalerade deltagarna i Elitloppet. Hästarna i Elitloppet är ingen bluff och man måste gå maximalt balanserad. Det var en jättebesvikelse.

Vad tyckte du om Iceland som vann?

– Det var jättekul och jag glädjs med Johnny Takter och ”Tarzan” (Stefan Melander). Jag unnar mina kompisar segern men Oyonnax borde tagit sig till final och bjudit upp till kamp.

”Blev halt”

Den andra franske deltagaren i Elitloppet, Nimrod Borealis, slutade oplacerad i sitt försök.

– Nimros blev halt så han hade en giltig ursäkt, säger Anders Lindqvist.