Efter succén i Frankrike – han kan testas i USA

Foto: Kanal75
TRAV

Opal Viking har sommaruppehåll från tävlandet och verkar för fullt i aveln.

Men redan nu har hästens tränare Nils Enqvist planen för det framtida tävlandet klar.

Trav365 kan avslöja att han sneglar på en start på andra sidan Atlanten.

– Om det strular i Italien så kan det luta åt det hållet, säger tränaren.

Kolmårdens stolhet, Opal Viking, hade ingen tur med resultaten i slutet av denna säsong. Hästen satt fast med sparade krafter och tränaren Nils Enqvist var besviken på en del kuskprestationer. Enqvist bestämde sig då för att ställa av hästen och satsa mot nästa höst.

– Opal Viking avlar för fullt. Han gör inget annat. Han har inte tränats alls från mitten av april och kommer inte tränas före mitten av juni, säger Nils Enqvist.

Redan nu har tränaren planen inför höstens tävlande klar. Eller i alla fall hyfsat klar.

– Han kommer att åka till Österrike för att få ett enkelt lopp. Sen åker vi till Gran Premio Citta di Montecatini i Italien. Det är försök och final, berättar Enqvist.

– Sen vill vi ta del av loppen i Italien. Nationernas Pris och de andra. Vi siktar på tredje raka segern där. Det är ingen annan som gjort det. Sen ska han pensionseras som tioåring och ha det bra.

Kan gå för fullt

Trav365 kan dock avslöja att Opal Viking kan testas i antingen USA eller Kanada till hösten, om det skulle bli strul med starterna i Italien.

– Det är en regel de har Italien. Att hästar som inte är italiensfödda inte får vara över nio år och starta. Det var därför hästen inte startade i Lotterian. Men troligtvis får hästen starta i Nationernas Pris.

– Det har varit snack några gånger om USA. Då sade jag vid något ögonblick att vi skulle kunna prova det om allt känns bra. Får vi bara komma igång ordentligt i juli och augusti, allt känns jättebra och vi inte har möjlighet att vara med i Italien så kan det luta åt det hållet. Men får vi vara med i Nationernas Pris och Monte Georgio så åker vi ingenstans, säger tränaren.

Hur tror du hästen hade klarat sig i USA eller Kanada?

– Det skulle inte förvåna mig ett dugg om han skulle vara jättebra där. Fördelen är att han har ett sådant bra hjärta och lungpaket. Han kan gå för fullt över 1600 meter.