Elitloppsbakfylla – bokstavligt talat

Micke Nybrinks Elitloppspotpurri

TRAV

Vad var det som hände egentligen?

Vad kommer ni ihåg efter helgen?

Somliga minns ingenting.

Själv har jag några bestående ­intryck.

Här mitt lilla elitloppspotpurri.

Vissa har nog ont i skallen fortfarande. De har en obehaglig känsla i hela kroppen och den sitter i några dagar. Bakfyllan. De har supit hela helgen. Det måste man tydligen när det bjuds på trav i världsklass. För mig är de en gåta. Varför? Kröka när sporten suger, inte när den är som bäst. Sup skallen i bitar om det nu är så kul. Men inte den här helgen.

Rekordet ”jag var fullast på Elitloppet 2010” kan snubben som stod före min farsa i kön för insläpp på Solvalla ha. Alla visiterades ju i jakten på rusdrycker. Den här ­killen var det overkill att kolla, han hade nämligen druckit upp allt. När han skulle visiteras tappade han fokus på att stå, lätt hänt, och dök med huvudet före ner i den stora papperskorgen framför honom. Där fastnade han, kom inte loss, fick hjälp, ­restes upp men då föll brallorna ner till fotknölarna, fortfarande med papperskorgen på ­huvudet. Han fattade inte alls vad som hänt och leddes bort av två snälla vakter.

Ja, det var roligt, men samtidigt beklämmande. Han kanske är någons pappa?

Som Cristiano Ronaldo i korpen

En annan sak värd att nämna, förutom ­fylleriet som numera är standard på lördagstravet, är hur överlägsna de var: Adielsson, Takter och Goop. De är så vassa på racing på Solvalla att de knappt behöver en bra häst. De där söndagsloppen Adielsson vann med Somekindacatch och I Won’t Dance – vad sa de egentligen? Björn Goops vinster med Bronx Sisu och Pebbly var kopior på Adielssons segerlopp. Hur kan de tillåtas köra 1.16 första 1 000 Det var ju sprinterlopp.

Det kändes som om Cristiano Ronaldo var ute i korpen och glänste. Hur tänkte de andra?

Örjan Kihlström måste också nämnas. Han vann inte ett enda lopp. 35 race avverkades under fredag, lördag och söndag och ­världens bästa Örjan körde blankt. Ja, han hade triss i åttor i elitloppsförsöken och Sweden Cup men det var ändå inget flyt alls. Några ­oväntat dåliga beslut ”gav resultat”. Styrningen med Marshland i Sweden Cup är inget för Kihlströms cv, varken den i försöket eller ­finalen. Att kvala in två hästar från spår åtta till elitloppsfinalen var mera hans stil, såna beställningsjobb fixar han i sömnen. Men att välja bort elitloppsvinnaren sved nog.

Det sved nog lika mycket som när vi sprack på vårt stora jokersystem i V75-1 i lördags, på sju hästar. Ja, vi spelade ”enbart V7”. Skratta inte. Själva då? På söndagen hade jag en klar 32-oddsare, First Lane. Att sedan ATG:s mobilspelsapplikation bara stod och tuggade och jag ­inte fick in liret… Hit med ett rep! Äsch, jag skulle ju bara spela en femhundring.

FAKTA

Veckans tips

1. 7 Havbergs Gidde (Vaggeryd, V64-4) Toppfin vid segern senast. Laddas. Singelstreckas.

2. 5 Looking ­Flashy (Vaggeryd, V64-2) Härlig års­debut. Speedade sylvasst. Segerbud.

3. 2 Belinda Sign (Vaggeryd, V64-6)

Snabb efter galopp senast. Knallform. Drag.

ARTIKELN HANDLAR OM