Vann Elitloppet – nu jagar han nya vinster

Foto: KANAL75
TRAV

Han har vunnit Hambletonian, Prix d'Amerique, VM och nu Elitloppet.

Men något galet segerfirande blev det inte för Stefan Melander.

Dagen efter klev han upp klockan fem för att vattna träningsbanan.

– Jag njuter mycket inombords och trivs bäst med mina hästar, säger "Tarzan" som har tre till start i V75 i Rättvik.

Det är dagen efter Icelands seger i Elitloppet.

Ett rogivande lugn vilar över gården Tillinge strax utanför Enköping.

En som dock är i full gång är Stefan "Tarzan" Melander.

Trots att hans stjärnhäst sprang in tre miljoner kronor dagen innan tar han inte ledigt ifrån jobbet.

– Jag klev upp klockan fem i morse för att vattna banan. Sedan har jag suttit i traktorn och harvat banan så att vi har kunnat träna hästarna. Det är mycket rutinjobb som måste skötas. Fast det är klart, det är ju inte direkt som vilken dag som helst, säger Tarzan och flinar.

Segermiddag med personalen

I 40 år har han drömt om att få vinna Elitloppet på Solvalla - och nu har drömmen gått i uppfyllelse. Men om någon tror att det firades rejält natten lång så känner den personen inte Stefan Melander. Tarzan är inte mycket för baluns, även om han den här gången unnade sig och personalen en segermiddag.

– Jag kom hem halv nio på söndagskvällen och sedan åkte vi och käkade inne i Enköping. Cattis och Jörgen Westholm var med, samt min underbara personal. Alla som jobbar i stallet är delaktiga i den här segern.

– Jag är överlycklig och mår väldigt bra nu. Det går inte att beskriva känslorna med ord. Även om jag inte är någon större vän av att fira så mycket så njuter jag inombords. Det var samma när jag vann Hambletonian. Jag flög hem samma dag och Catarina och de andra fick fira själva i USA. Jag trivs bäst hos hästarna, menar han.

Men lite champagne kostade du väl på dig efter elitloppssegern?

– Jag får så jäkla ont i skallen av champagne. Men jag tog ett glas och skålade med personalen. Annars gillar jag bäst Coca Cola, även om jag drack ett glas vin till maten.

Segermiddagen bestod av en kötttallrik innehållande kyckling, oxfilé, fläskfilé och korv. Därtill klyftpotatis och vitlökssås. Men någon längre stund stannade inte Tarzan på festen. Han ville hem till hästarna i stallet.

– Jag hade faktiskt ett giltigt skäl till att avbryta middagen. Jag var ju tvungen att åka hem och skriva min krönika till Expressen. De andra var kvar och festade vidare, säger han.

Vunnit världens fyra största lopp

Stefan Melander har som tränare nu vunnit världens fyra största lopp. Dessa är Hambletonian med Scarlet Knight, Prix d'Amerique med Gigant Neo, VM-loppet med His Majesty - och nu Elitloppet med Iceland.

– Jag har nog inte fattat att vi har vunnit ännu. Men snart kommer tidningarna och då får man ju läsa om att det faktiskt är sant.

– Hambletonian håller jag för den största segern. Vi åkte över med Scarlet Knight och han slog alla de bästa treåringarna i USA. "Hambot" kan man bara vinna en gång, Elitloppet kan man vara med i flera gånger.

Under måndagsförmiddagen är det journalister och fotografer på plats ute på gården. Även ett tv-team som gör inslag till Dagens Rätt i TV4. Dessutom uppvaktas Tarzan med blommor av en representant ifrån Enköpings kommun.

”Nästan så att hästen kan prata”

Själv sitter Stefan Melander och skrittar sin Iceland. Både tränare och häst verkar ta det hela med ro.

– Iceland är helt cool. Det är nästan så att han kan prata, efter Elitloppet kunde han nästan det. Han stod blixtstilla i 20 minuter när vi blev intervjuade och fotograferade. Det är samma nu när man sitter och kör honom. Hästen är helt sagolikt klok.

Stefan Melander stod själv på innerplan som fotograf när finalen gick. Efter värmningen och försöksloppet hade han fått upp förhoppningarna rejält till finalen.

– Han kändes ruskigt fin i värmningen och var inte rullig någonting. Sedan gick han 1.10,6 i försöket med en massa strul på vägen och var faktiskt ganska oberörd efteråt. När jag joggade av honom på innerplan hade han bara 70 i puls, normalt ligger han 15 pulsslag över det. Han var alltså inte trött. Då fick jag en väldig feeling till finalen.

– Jag sa till Johnny att vi måste chansa och ladda från start. Det var vinna eller försvinna som gällde. Jag stod med mitt berömda objektiv och fotade starten. När jag såg att hästen blåste till ledningen kändes det faktiskt lugnt sedan. Men tyvärr fick jag inte en enda skarp bild över målgång, säger han och skrattar.

Vad har Iceland gjort annars under måndagen?

– Han har fått skor på sig, fått massage och sedan skrittats lite för vagn. Sedan har han filmats och fotats och därefter fått gå i hagen.

Hur ser fortsättningen ut?

– Nästa start blir väl antingen i Östersund eller Copenhagen Cup om allt är bra. Jag har inte bestämt något ännu och vi får se hur det blir.

Tre till start i V75

Men innan dess har Stefan Melander tre hästar till start i Rättviks V75-tävlingar.

– Fraternity Party (V75-1) hade jag lite förhoppningar på i söndags men det var inte det rätta draget i honom. Även om det kan vara hårt att tycka så när han sprang 1.11,8. Hästen hade varit jättefin innan och var kraftigt på gång. Vi tog av honom skorna runt om men det passade inte att köra barfota. Därför blir det skor på den här gången. Dåligt läge men löper han upp till sitt rätta jag och har lite flyt under vägen är han inte helt borta.

– Stolen Identity (V75-1) är inte så tokig och jag har varit jäkligt nöjd med honom på slutet. Han är bra nu men möter förmodligen för bra hästar. Han får smyga med så får vi se vad det blir.

– Yorktown Gunner (V75-3) körde jag fort med innan Solvallas tävlingar i söndags. Han kändes ruskigt fin och har nu kommit hem från en sejour i Italien. Erik Bondo som har tränat hästen där säger att han har varit väldigt bra på slutet. Han är lite svårbedömd nu men fick ett perfekt läge eftersom han är så startsnabb.

Michael Carlsson/Kanal75