Svensk hästnäring mötte politiker

Inga nya besked om spellagstiftningen.

TRAV

Inget parti kunde ge något nytt besked gällande spellagstiftningen när Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, på måndagen bjöd in representanter för samtliga riksdagspartier för ett seminarium om svensk hästnäring.

Foto: Thomas Blomqvist
Jordbruksminister Eskil Erlandsson och NHS:s ordförande Mats Denninger trivdes i brukshästen Lukas sällskap.

Politikerseminariet på ett soldränkt Skeppsholmen i Stockholm inleddes med punkten "speed dating", vilket innebar att de inbjudna politikerna under avspända förhållanden fick strosa runt bland stationer som presenterade hästnäringens olika delar.

På den efterföljande paneldebatten diskuterades bland annat djurskydd, företagande, spelpolitik, utbildning och forskning. Samtliga inbjudna gäster var rörande överens om vikten i att värna om svensk hästnäring.

– Hästen och hästföretaget blir allt viktigare för den ekonomiska utvecklingen på svensk landsbygd. Var tionde häst skapar ett arbetstillfälle - det är hästkraft som heter duga, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Fortsatt inget besked i spelfrågan

Den kanske viktigaste frågan som togs upp under debatten var den om spellagstiftningen. Den frågan har diskuterats flitigt under flera år och problematiken är att internetbaserade spelbolag arrangerar spel på hästar utan tillstånd och utan att som statligt kontrollerade ATG ge något tillbaka vare sig till hästnäringen eller till stadskassan. Samtliga partier var överens om att detta är oacceptabelt men något besked om hur och när problemet ska åtgärdas kunde de inte lämna, trots att problemet alltså har varit känt i princip lika länge som internet har funnits.

Ola Johansson
/Kanal 75