”Jobbat över 100 timmar i veckan”

Foto: ALN
Tore Fyrand.
TRAV

En månad innan Elitloppet avgick hela Solvallas styrelse.

Det gjorde att travbanechefen Tore Fyrand fick hela ansvaret för banan.

Nu pratar Fyrand ut om den hektiska månaden som gjort honom sliten, stolt och tacksam.

– Jag har i stort sett bott på jobbet, jag har jobbar över 100 timmar i veckan, säger Fyrand.

I slutet av april avgick Christer Brandberg som ordförande för Solvalla. Efter Brandbergs avhopp valde hela styrelsen att följa efter sin ordförande vilket gjorde att Solvalla stod helt utan styrelse – bara en månad innan Elitloppet.

Det gjorde att Solvallas travbanechef, Tore Fyrand, fick hela ansvaret för banan. Förutom att planera inför Elitloppet fick Fyrand ansvaret för politiska frågor.

– Jag stod nästan med egenansvaret för att det skulle gå bra. Det blir jobbigt när det sådant sker inför ett stort arrangemang och jag bodde nästan på jobbet, säger Fyrand och fortsätter:

– Jag har jobbat över 100 timmar i veckan på slutet och det är klart att man blir sliten av det. Det var helt overkligt att allt skulle ske just innan Elitloppet. Det har nästan varit som två heltidsjobb.

Elitloppshelgen – en stor succé

Trots den enorma pressen som vilade på Fyrands axlar fick han ihop ett mycket slagkraftig Elitloppsfält och hela helgen blev en stor succé. Totalt sett över de tre dagarna kom 54 852 personer till Solvalla, en minskning med 2 005 personer mot ifjol men då ska man tänka på att vädret under lördagen var ostabilt.

– Jag är enormt nöjd med publikantalet. Mest imponerad är jag över att det kom så många på lördagen trots att vädret var dåligt. Jag trodde att det dåliga vädret skulle skrämma bort folk men stämningen var helt fantastisk.

– Inget annat travarrangemang har sådan stämning som vi har under Elitloppshelgen. Jag är enormt tacksam till publiken och jag är nöjd över att vi har världens bästa publik. När jag önskade alla välkomna under söndagen så var det nästan en overklig känsla. Sedan måste jag berömma mina medarbetare, alla som jobbar med det här har gjort ett fantastiskt jobb och jag är stolt över hur bra allt blev.

”Taktisk körning”

Stefan Melander sexåring Iceland vann Elitloppet överlägset från ledningen. Elitloppet kördes i ett relativt lågt tempo och enligt många var det ett tråkigt och intetsägande lopp.

– Det som alla önskar är ett världsrekord i Elitloppet, men nu blev det mer taktisk körning och så blir det i travlopp ibland. Det är så sporten är och man kan inte bestämma att man ska sätta världsrekord. Man vet aldrig hur kuskarna lägger upp det taktiskt och jag är mycket nöjd över hur Elitloppet blev.

Många kritiserade dig innan för att inte skapa tillräckligt med snack kring Elitloppet, vad säger du om det?

– Jag bestämde mig ganska tidigt för att inte bjuda in hästar för tidigt. Jag ville ha hästar i så bra form som möjligt. Jag tyckte det var ett riktigt beslut och jag är nöjd över hur media bevakade Elitloppet.

Det här var första året som du var Elitloppschef, vad kan du förbättra till nästa år?

– Nästa år räknar vi med att vi har en normal politisk situation. Nu har jag också ett års erfarenhet och kan planlägga lite bättre.

– Nu gör vi en summeringsvecka där vi går igenom punkt för punkt och värderar allt vi gjort. Vi sätter plus och minus och sen planerar vi för nästa år.

Den 14 juni kommer en ny styrelse att bli vald på Solvalla – i och med det kommer Fyrand få mindre jobb.

– Då får jag det jobbet jag ska ha, säger Tore Fyrand till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM