Kusken om straffet: Det är helt befängt

Joakim Lövgren dömdes till 15 000 kronor i böter och avstängning – nu överklagar han

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Åke Svanstedt sitter instängd, men lyckas komma ut och vinner sitt försök.
TRAV

Tredjeplatsen i Elitloppet kostade Joakim Lövgren 15 000 kronor i böter och avstängning.

Nu får Solvallas måldomare hård kritik av kusken.

– Att börja blanda in mig i det hela är helt befängt. Det är den märkligaste bestraffningen jag fått, säger Lövgren till Trav365.

Foto: ALN
Joakim Lövgren.

Joakim Lövgrens sjuårige stjärnhäst Brioni gjorde stor succé i Elitloppet i söndags då han slutade trea i finalen bakom Iceland och Torvald Palema.

I Elitloppsförsöket kom Brioni tvåa efter en mycket omtalad diskussion. Lövgren och hans häst hade grepp mitt på upploppet och hade Åke Svanstedt och Torvald Palema i rygg. Med mindre än 100 meter kvar fick Svanstedt luckan och störtdök till en knapp seger.

”Helt felaktig dom”

Efter loppet kollade måldomarna länge på incidenten och de flesta på Solvalla trodde att Torvald Palema skulle bli diskad. Men istället för att diska Torvald Palema fick Joakim Lövgren 15 000 kronor i böter och sex dagars avstängning för att ej ha hållit rakt spår på upploppet med Brioni varav medtävlare haft fördel. Ett straff Lövgren är irriterad över.

– Det var en tolkning som vi aldrig sett tidigare. Det är så enkelt att man inte vill diska en Elitloppsförsöksvinnare och då blev Brioni räddningsplanka.

Var det ett felaktigt domslut?

– Det är en helt felaktig dom och det känns inte bra att man på konstgjord väg hittar en lösning ur en svår situation. Att börja blanda in mig här helt befängt och det lilla Brioni flyttar sig i sidled ser man i varje lopp. Varför ska jag vara avstängd sex dagar och få böter för något jag inte varit inblandad i?

Hur upplevde du situationen, borde Svanstedt varit diskad?

– Det är en väldigt tuff bestraffning att bli diskad i det läget. Jag har ingen uppfattning om han skulle varit diskad eller inte för det hände bakom min rygg. Det enda jag vet är att jag inte var inblandad i situationen.

Överklagat

Dagen efter Elitloppet överklagade Lövgren bestraffningen och under fredagen kommer överdomstolen ta upp fallet.

– Det känns konstigt att man får agera sophink. Jag fick vara slasktratten och ta hand om smällen för att de skulle slippa ta i situationen. Det är den märkligaste bestraffning jag fått i min karriär så här långt.

Vad säger dina kollegor?

– Det har strömmat in enormt med reaktioner och flera av mina kollegor tycker att det är skrattretande och skandal.

”Levererar i stort sett varje gång”

Hur har din häst tagit Elitloppet?

– Brioni ser fräsch och fin ut och har kommit hel ur loppen. Det ser bra ut och det blev som jag hade hoppats på. Hästen är väldigt jämn och han levererar i stort sett varje gång. Han är stabil i sina prestationer, säger Joakim Lövgren till Trav365.

”Bryter ner solklart”

Karl-Erik Nilsson, måldomare på Solvalla, säger så här om situationen.

– Han bryter ner solklart så att Svanstedt kan köra fram och vinna, det har vi bevis på. Vi har visat filmen på banan och i TV4 och det finns ingenting som säger något annat. Svanstedt har rätt att gå i den lucka som finns. Svanstedt är väldigt nära men nära skjuter ingen hare, säger Nilsson.