”Vill man ha sju rätt på V75 – ta med honom”

Foto: KANAL 75
Dan-Åke Olsson med Harpers Joker.
TRAV

Han missade Elitloppet.

Nu ska han ta revansch.

Räkna med Harpers Joker i Ego Boys Minne.

– Vill man ha sju rätt på V75 ska man ta med honom, säger hästens tränare Dan-Åke Olsson.

”Oj, oj, oj; Ego Boy!”

Så lät det när Ingemar Olofsson och Ego Boy vann Elitloppet på Solvalla 1973. Vilken ramsa som skulle ljuda om Harpers Joker vinner Elitloppet är oklart. Kanske en variant på punkbandet De Lyckliga Kompisarnas 90-talshit Hockeyfrilla:

”Ha, ha, ha, ha, ha; Harper Joker! Ha, ha, ha, ha, ha; Harpers Joker!”

Eller något åt det hållet?

Den frågan fick hur som helst inte kalmariten Dan-Åke Olsson svar på i år, då elitloppsbiljetten uteblev efter Harpers Jokers startgalopp i Oslo två veckor innan det stora slaget på Solvalla.

– Det klart att vi hade Elitloppet som mål i år i och med att vi blev inbjudna redan i fjol men tackade nej. Men det kommer fler år och jag hoppas att vi får chansen igen. Man får inte så många chanser att vara med i Elitloppet men jag har nått de flesta mål jag har satt upp och Elitloppet är ett av de mål som finns kvar, säger Olsson.

Någon riktig förklaring till varför Harpers Joker galopperade direkt i starten senast finns inte.

– Hästen har en känslig punkt i startögonblicket och det fanns inte direkt något att skylla på. Johnny (Takter) tyckte möjligen att han hade behövt ett körspö för att skärpa upp honom lite (körspö är förbjudet i Norge reds.anm.).

”Mycket mer häst nu”

Harpers Joker blev som sagt inbjuden till Elitloppet redan i fjol som femåring men då tyckte inte Dan-Åke Olsson att hästen var redo. Det är i år som Harpers Joker ska ta upp kampen med de riktigt stora namnen och även om han missade säsongen första stora mål råder det inga tvivel om att han har utvecklats under vintern.

– Oj, ja! Han är mycket mer häst nu. Tidigare tyckte jag att han var ganska liten men han har grovnat i och lagt på sig muskler.

I lördagens gulddivision på Rättvikstravet startar Harpers Joker från tredjespår bakom bilen och därifrån ligger vägen till vinnarcirkeln, där legendariske Ego Boy är begravd, öppen.

– Jag tycker att det ser bra ut. Han är startsnabb och har ett bra spår. Jag hoppas att han får visa hur bra han är.

Vilket råd ger du till V75-spelarna?

– Vill man ha sju rätt på V75 ska man ta med honom.

Om De Lyckliga Kompisarnas gamla hitlåt är känd bland travpubliken i Rättvik är högst osäkert. Men vinner Harpers Joker Ego Boys Minne kommer det säkerligen att stämmas upp i hyllningstoner. Att dalmasar kan fira en hjälte vet vi ju sedan tidigare.

Ola Johansson/Kanal 75