Svanstedt: Hon har spelarna glömt bort

Åke Svanstedt berättar om chanserna på V75

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Stallets hästar har vunnit V75-lopp sju veckor i rad.

Mycket talar för att det blir nya segrar för Åke Svanstedt i Rättvik.

Han lämnar klartecken på en av dem.

– Nu borde det vara dags för Jaguar Ruda, säger Svanstedt.

Axevallatränaren närmar sig med stormsteg Kari Lähdekorpi i den allsvenska tränarligan. Lähdekorpi leder med 12,4 miljoner kronor inkört. Åke Svanstedts skuggar strax bakom med 12,1 miljoner. Det är ingen omöjlighet att det blir en ny ledare efter lördagens V75-omgång. Stall Svanstedt selar ut sex hästar varav tre är streckfavoriter. Mycket talar för att Svanstedts hästar vinner V75-lopp för åttonde veckan i rad.

– Det finns flera som har chans att vinna men det är även frågetecken på ett par. Sedan tycker jag att det finns en häst som spelarna har glömt bort helt, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Däremot har storfavoriten Perfect Light blivit struken.

– Hästen var svullen i bogen och när vi rakade den såg man att hon hade fått ett ormbett. Det var två små hål i svullnaden. Hon har 39 graders feber och det är såklart allvarligt. Det är det alltid när hästarna får så hög feber. Men nu har hon fått kortison och får ta igen sig några dagar, säger Glenn H Persson, försteman i stallet.

Vem är bästa chansen?

– Jaguar Ruda (V75-6). Nu måste det vara hans tur att vinna. Hästen har gjort det otroligt bra på slutet och gått starka avslutningar med full fart över mål. Han har inte haft någon tur i loppen utan det har strulat med positionerna. Senast avslutade han jättebra över lite för kort distans. Hade han suttit i rygg på ledaren istället för tredje par invändigt hade han gett Sanity en match om segern. Hästen har utvecklats mycket de senaste månaderna och känns fortsatt formstark i träningen. Han måste ha bra chans trots bakspåret och det blir barfota runt om igen.

Vem är näst bästa chansen?

– Casino Chip (V75-4). Det blev helt fel senast och bara att glömma det loppet. Jag var på väg att gå ut i ”dödens” efter ett halvvarv men ångrade mig och gick tillbaka. Så här i efterhand skulle jag ha gjort det för hästen kändes fin. Nu blev han fast med gott om krafter kvar. Näst senast var han mycket fin vid segern och hästen har uppträtt lugnare i de två senaste starterna. Är han likadan nu så är han snabb ut och jag laddar för ledningen. Westholms häst imponerade sist men min känns bra och jag tror på bra chans från ledningen. Barfota runt om.

Dina övriga hästar? Du har bland annat streckfavoriterna Victory Love och Perfect Light?

– Victory Love (V75-1) var inte som bäst näst senast men hade tränat förbättrat inför senaste starten. Han gick ett snabbt slutvarv från kön och var bra i skymundan. Men det gick inte att ta så mycket i den snabba avslutningen och dessutom var motståndet stenhårt. Jag är inte helt säker på att han har någon toppform men tror att hästen kommer att prestera bra. Han har fått ett bra läge och är en av de som kan duga. Barfota runt om.

Dina övriga V75-hästar?

– Miss Black Beauty (V75-2) känns riktigt fin i jobben. Hon har bra styrka och det är inte omöjligt att hon är starkare än Perfect Light till slut. Senast blev hästen rullig, gick över i passgång och galopperade. Jag vet inte varför hon gjorde så och det var inga fel på henne efteråt. Hon kan vara värd att se upp med här och det känns inte som att hon är sämre än Perfect Light. Barfota runt om.

– Finders Keepers (V75-3) har svårt att hitta den där riktiga toppformen, även om han var lite förbättrad senast. Han känns fin när vi tränar men har inte nått upp till samma nivå i loppen som tidigare år. Hästen är lite svårbedömd men har ett bra smygläge här med rygg på startsnabba hästar. Om det stämmer på vägen kanske han kan dyka upp där framme. Han går barfota runt om, säger Åke Svanstedt till Trav365.