”Hästen känns fantastiskt fin”

Här kan du se Svanstedts stjärna nästa gång

TRAV

Torvald Palema har tagit Elitloppet på bästa sätt.

Nu väntar Jämtlands Stora Pris i Östersund.

– Hästen känns fantastiskt fin i träningen, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Foto: ALN

Torvald Palema blev tvåa i Elitloppet bakom Iceland.

Han avslutade under 1.08 sista 700 metrarna via tredjespår utan draghjälp.

– Han gjorde två kanonlopp, både i försöket och i finalen. Jag var mycket nöjd med hästen, säger Åke Svanstedt.

Inför Elitloppet hade Svanstedt lagt om träningen för sin stjärnhäst. Istället för den traditionella intervallträningen hade han nästan enbart galopptränats i en djup sandbana. Den träningen har utförts av Åkes sambo Sarah Swahn. Det gav önskad effekt.

– Det slog precis så väl ut som jag hade hoppats. Meningen med den sortens träning är att hästarna ska stärka upp muskulaturen och bli fräschare. Att hästar som har problem med kotor och knän ska bli mer hållbara.

– Torvald Palema gick jobb under sadel i onsdags och såg fantastiskt fin ut. Det var hästens första träningspass efter Elitloppet. Han är helt fräsch efteråt och det visar att träningen har gett bra effekt.

Hur ser matchningen ut framöver?

– Han kommer att starta i Jämtlands Stora Pris i Östersund nästa lördag. Sedan ska vi vara med i Forus Open som körs i början av juli. Där är ju Torvald titelförsvarare, menar Svanstedt.

– Senare i juli blir det Hugo Åbergs Memorial som han också vann i fjol. Det kommer inte att bli några fler utlandsstarter, förutom i Norge då. Vi håller oss på hemmaplan för det finns så många fina stora lopp med mycket pengar i.