Slutar som tränare – om han fälls av STC

Foto: ALN
Patrick Wickman.
TRAV

Bergsåkerstränaren Patrick Wickmans häst åkte fast i ett dopningstest.

Nu riskerar Wickman böter eller avstängning av STC – men straffas han slutar han som tränare.

– Då tänker jag inte vara med och leka längre, säger han.

Det var efter starten på Bergsåker den 26 mars som travhästen Son Of Neo fick lämna ett dopningstest. Hästen slutade fyra, men efter loppet beslutade man för att ta ett slumpmässigt dopningsprov.

Testet visade spår av kortisonsubstansen betametason. Fallet utreds nu av STC och hästen har fått lämna både ett B och C-prov.

– Alla prov är klara och hästen var fri från kortison efter 71 dagar. A-provet var positivt och B-provet var positivt. Hästen var inte ren på tredje provet, även om hästen ska vara ren efter 28 dagar, berättar Patrick Wickman.

Ännu har han inte fått något straff av STC, men fälls han så tänker han sluta som tränare.

– Då kan jag inte fortsätta. De har satt en gräns på 28 dagar och efter 35 dagar visade testerna spår av kortison. Ska jag bli dömd för att jag gör rätt?

– Det spelar ingen roll vilken summa jag får i böter. Det är principen.

”Är tråkigt”

Han tycker att man ska göra som i Norge där man har en övergångsperiod då tränarna inte kan fällas för dopning om de har följt karenstidsbestämmelser och dokumentationskrav. Som det är nu vågar inte tränare behandla sina hästar med preparatet.

– Kortison är inte bara för leder. Det kan användas till svullnader och utslag. Det är tråkigt om ett sådant preparat försvinner. Det är ett bra och skonsamt preparat för hästar, säger han.

Mats Fransson, informationschef på STC, berättar att det är upp till ansvarsnämnden att besluta i frågan.

– Saken ska prövas i ansvarsnämnden. De får avgöra om det finns förmildrande omständigheter med tanke på de nya analysmetoderna.

– Det är förbjudet att tävla med kortison i kroppen. Vi har principen i svensk travsport att man inte ska tävla med medicin i kroppen, säger han.