V75-BOMBEN

Foto: ALN
TRAV

Hans-Owe Sundberg och Speedy Gold chockade V75-spelarna och ordnade miljonutdelning.

Och det på en ruskigt snabb vinnartid.

– Det är gudomligt, så spräckte vi tiovallen också, sa hästens tränare Peter Smeds efter loppet.

V75-omgången på Rättvik började favoritbetonat. Åke Svanstedt vann den första avdelningen efter en mäktig långsida av Victory Love. Och Tommy Karlstedt gjorde inga fel med Cheek Ribb i V75-2 och segern blev överlägsen till slut.

Men i V75-3, Ego Boys Minne, var det slut på favoritparaden. Hans-Owe Sundberg fick chansen bakom Peter Smeds Speedy Gold som gjorde debut i gulddivisionen. Och vilken debut. Det blev positionen i rygg på ledande Harpers Joker i loppet. Tempot var väl uppskruvat hela vägen och de första 1000 metrarna travades under 1.11. In på upploppet stack Johnny Takter och Harpers Joker undan. Det skulle de inte ha gjort. Där bakom tassade Speedy Gold med och avgjorde i ett svep. Jätteskrällen var ett faktum. Hästen var bland de minst spelade i loppet och bara streckad på två procent av de inlämnade V75-kupongerna. Segertiden: Fantastiska 1.09,9 – snabbare än årets Elitlopp. Segertiden ifrågasattes dock av experterna i ATG-live som klockade om loppet flera gånger och fick, som snabbast, 1.10,5. Vinnartiden var också fel, än så länge är ingen ny vinnartid officiell.

”Blev perfekt”

– Det blev helt perfekt för våran del. Hästens kändes fantastiskt fin hela vägen. När vi styrde ut så avgjorde han i ett vips. Vi hade nog kunnat pressa någon hundradel till. Det är jättekul och det kändes helt underbart, sa Hans-Owe Sundberg efter segern.

Tränaren Peter Smeds var strålande glad när han besökte vinnarcirkeln. Men förvånad över hästens insats, det var han inte.

– Det är bara att tacka när Johnny körde undan. Det är gudomligt. Vi spräckte tiovallen också.

Miljonutdelning

Harpers Joker höll till en tredjeplats. Efter loppet var kusken Johnny Takter självkritisk.

– Jag hade dålig koll på Sundbergs häst, sa han.

Och fortsatte:

– Jag tror det var mitt fel där, att koncentrera mig på Örjans häst.

Efter Ego Boys Minne fortsatte det att skrälla. När Takter tog revansch i den avslutande avdelningen med Hardy Ribb så återstod det endast 14 system med alla rätt. Utdelningen: 1 474 116 kronor.