Därför flyr folket från travbanorna

Foto: ALN
Travsporten tappar publik.
TRAV

Travpubliken sviker landets travbanor.

Årets första fyra månader har antalet besökare sjunkit med över 40 000 personer.

Värst är det för Solvalla som trots fler tävlingsdagar tappar.

– Den stora anledningen är att vi utvecklat teknologin på ett mycket bra sätt, säger Solvallas travbanechef Tore Fyrand till Trav365.

Publikstatistik från årets första fyra månader visar att allt färre går på trav trots att spelet ökar. Sammanlagt tappar landets travbanor över 40 000 besökare. I fjol gick 369 935 besökare på trav från januari till april. Det här året har 329 475 besökare gått på trav under samma period.

”Ingen kris”

Solvalla är en bana som drabbas hårt. Trots att banan har fått tre fler tävlingsdagar så tappar de 4 894 besökare under årets första fyra månader. I genomsnitt 370 färre besökare per tävlingsdag.

Men travbanechefen Tore Fyrand är inte orolig.

– Det här är ingen kris, helt tvärtom. Svensk travsport och spel på hästar står sig starkare än någonsin. Den stora anledningen till att banorna tappar publik är att vi utvecklat teknologin på ett mycket bra sätt. Det finns en våldsam teknologi och man kan se loppen överallt och det har en väldigt positiv effekt på omsättningen.

– Teknologin kommer fortsätta utvecklas och vi får acceptera att det är en ny värld. Det viktiga för oss är att hålla upp de stora dagarna och det lyckades vi med under Elitloppet. Jag ser inte det här som en katastrof, det intressanta är om vi är heta på marknaden och det är vi. Vi är så duktiga att utveckla teknologin så vi får tåla att vardagstravet tappar. Men summan totalt sett blir positiv.

Hur kan man locka folk till banorna igen?

– Folk har dåligt med tid och går man på trav så tar det en hel kväll. Lunchkonceptet med rask fart har visat sig positiv så vi kanske behöver tänka om lite på kvällstävlingarna. Jag tror vi måste värdera med de aktiva vad vi kan göra, säger Tore Fyrand till Trav365.