Anklagelserna: Bjöd på fri bar för 400 000

Uppgifter i facktidningen: Solvalla bjöd på fri bar för över 400 000 kronor

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
TRAV

Solvalla ska ha bjudit på alkohol för över 400 000 kronor under Elitloppshelgen 2009.

I ledaren i tisdagens Travronden påstår chefredaktören Claes Freidenvall att banan ska ha bjudit på fri bar vid storloppet.

– Att det skulle vara fri bar är inget som jag eller personalen på Solvalla tagit beslut om, säger Stefan Lundborg, tidigare vd på banan.

I tisdagens Travronden skriver chefredaktören Claes Freidenvall om Solvalla och den nya styrelsen. Den 14 juni ska en ny styrelse i Stockholm travsällskap väljas efter att både att Christer Brandberg, ordförande för Stockholm Travsällskap, och styrelsen avgick i april. Den avgående styrelsen vill att ledningen ska anlita en erforderlig juridisk expertis för att göra en utredning om eventuella misstankar om brott inför en polisanmälan. Claes Freidenvall menar att det finns en hel del oklarheter som han vill ha svar på från den förra styrelsen.

Nekar till uppgifterna

Bland annat skriver Freidenvall om festligheterna på Solvallas festvåning under Elitloppet 2009.

”Jag hoppas verkligen att den tidigare styrelsen står till förfogande i samband med årsmötet den 14 juni. Då kanske dess ledning kan berätta om extravaganzen kring den öppna bar som erbjöds på Solvallas Festvåning i samband med Elitloppet förra året som lär ha kostat STS någonstans mellan 400 000 och 450 000 kronor”, skriver han.

”Jag tror att många gärna vill veta om det fanns styrelsebeslut på denna frikostighet, eller om det bara var en spontan grej utan protokollering?”, fortsätter han.

Men att det ska ha varit öppen bar för den summan är inget som varken, Christer Brandberg, tidigare ordförande Stockholms Travsällskap eller Stefan Lundborg, före detta vd känner till.

– Solvalla har en bjudning varje år vid Elitloppet. Vissa kostnader står Solvalla för och vissa fakturerar man. Att det skulle vara fri bar är inget som jag eller personalen på Solvalla tagit beslut om, säger Stefan Lundborg.

Enligt Christer Brandberg stämmer inte uppgifterna.

– För det första läser jag inte Travronden, för det andra vet jag inte vad det handlar om. Det har jag ingen uppfattning om. Jag kan inte svara på det.

Vad var det för fest?

– I princip har vi dragit ner kraftigt på all mat och dryck, så det är något påhopp som jag inte känner till. Det strider helt mot våra principer. Jag måste kolla upp vad det här är för någonting innan jag säger mer, säger Brandberg.

”Tog pengar från bjudkontot”

Mattias Stenby, tidigare sportchef på Solvalla, berättar att man brukar bjuda in folk till festvåningen under Elitloppet. Men den senaste tiden har man sparat in rejält.

– Vi drog ner på det här för några år sedan och tog bort den stora bankettfesten och höjde prispengarna i stället och bjöd mindre. Vi tog pengar från bjudkontot, berättar han.

Nu bjuder man sex personer kring kretsen för varje häst på middag på festvåningen. Men att middagen ska ha gått loss på över 400 000 kronor är inget han känner till.

– Den där summan är inget som jag har varit med och tagit beslut om. Det är antingen Stefan eller styrelsen som tagit ställning till det.