Travhäst tävlade med amfetamin

Vann loppet – men lämnade positivt dopningstest

TRAV

Travhästen Dashing har lämnat ett positivt dopningsprov.

Efter segern på Rättvik visade testerna spår av amfetamin.

Nu utreder Svensk Travsport fallet.

– Jag vet absolut inte hur det här kan ha gått till, jag är ingen brukare av narkotika, säger hästens tränare Conny Pettersson.

Foto: ALN
Dashing.

Det var efter starten på Rättvik den 7 maj i år som Dashing segrade. Efter loppet tog man ett dopningsprov på hästen som visade sig vara positivt. Analysen av A-provet visade på spår av amfetamin.

Svensk Travsport utreder nu ärendet och B-provet har skickats till laboratoriet i Frankrike för konfirmering.

I enlighet med Tävlingsreglemente för Svensk Travsport får hästen inte tävla förrän den lämnat ett negativt dopningsprov.

Tränaren: Brukar inte narkotika

Dashing tränas av amatörtränaren Conny Pettersson och har tjänat 64 700 kronor i år.

– Jag vet absolut inte hur det här kan ha gått till. Jag är ingen brukare av narkotika. Och jag har inga otillåtna medel i stallet, säger Conny Pettersson.

– Jag kan inte sätta fingret på vad det kommer ifrån. Jag har inte behandlat mina hästar med någonting.

Hur känns det här?

– Det känns åt helvete.

– Ett slag i ansiktet och en katastrof för mig som tränare. Det är fruktansvärt det som har hänt och ingen vill veta mer än mig hur detta kan ha gått till. Vinstpengarna skiter jag i. Jag har tränat hela vintern, suttit i 25-27 graders kyla och tränat mina hästar, sen råkar man ut för något sådant här. Det jobbigaste är att man inte vet vad som har hänt.

Men trots besvikelsen så tycker Conny Pettersson att det är bra att sådana här grejer kommer fram – för en renare travsport.

– Det är skitbra att de har så fina instrument att de kan få fram sånt här. Då får vi en ren sport, och det är det vi vill ha.