Spelarnas vädjan: Gör om V64-spelet

Micke Nybrink, Ralf Vadsmo, Nils ”Nilox” Lagerström tycker till om jackpott.
TRAV

Åtta av de tio senaste V64-omgångarna har slutat med jackpott.

Nu säger landets spelexperter ifrån och kräver förändring.

– Jag har slutat spela V64 och något måste göras. Det har gått inflation och ordet jackpott har inget värde längre, säger TV4-profilen Ralf Vadsmo.

De senaste veckornas V64-tävlingar har bjudit på favoritparader rakt igenom. Av de tio senaste V64-tävlingarna har åtta slutat med jackpott.

Bara vid två av tävlingsdagarna har det blivit utdelning på fyra rätt.

Nu har spelexperterna fått nog.

”Det är lönlöst”

TV4-profilen och storspelaren Ralf Vadsmo har tröttnat på favoritparaderna och gett upp V64-omgångarna.

– Jag spelar inte V64 längre, det är lönlöst. Det går inte att ladda mycket pengar på en omgång när man vet att det nästan alltid blir favoriter som vinner. Det har gått inflation och ordet jackpott har inget värde längre. Folk reagerar inte när det är jackpott och det är inte bra, det drabbar även V75-spelet. Förut när det var jackpott ökade man omsättningen med 25 procent men nu är det bara löjligt. Man måste ändra på någonting för att onsdagarna ska bli bättre, säger Vadsmo.

Vad kan man göra åt favoritparaderna, ska man göra om till V65?

– Man måste ändra propositionerna och ha mera 15-hästarslopp. Robert Bergh hade en riktigt bra idé för hur man skulle göra loppen svårare. Hur som helst funkar det inte som det är nu.

”Lurendrejeri”

Sportbladets travkrönikör Micke Nybrink håller med Vadsmo.

– Det är naturligtvis inte bra. Meningen med jackpott är ju att locka in spelare som kanske inte är så travintresserade. När det är jackpott "varje onsdag" slutar folk bry sig och börjar istället fundera vad det är för fel, om det kanske är lurendrejeri? Det kan väl inte vara jackpott jämt! För oss som spelar varje vecka känns det inte alls bra att en stor del av potten bara rullar vidare. Spelformen V64 är inte särskilt attraktiv som den ser ut nu. Något måste göras, många håller på att tröttna, vissa har redan gett upp. Det är ju inget tvång att spela, det finns bättre spel: V75, V65, V5, V4...

Vad kan man göra åt favoritparaderna, ska man göra om till V65?

– Bra fråga, egentligen borde det funka med V64, alla vill väl vinna? Men på Solvalla drabbas många av någon slags förlamning. Som det är nu krävs det en förändring, antingen att V64 görs om på något smart sätt eller att loppen skrivs ut på ett annat sätt. Kanske rent av att man gör båda sakerna. Solvalla har blivit beviset på vad avsaknad av mångfald kan leda till, några få stora tränare och några få superskickliga kuskar delar på kakan. Snart sitter de där och tuggar på skorpor, säger Nybrink.

Kravet: Höj radpriset

En av Solvallas mest kända spelare, Nils ”Nilox” Lagerström, tycker att man borde höja radpriset till två kronor raden mot en krona raden som det kostar nu.

– Enda medicinen mot det här är att öka radpriset, det finns inget annat. Man kan inte öka svårighetsgraden. För att vinna mycket pengar som det är nu så måste man få in en 60 oddsare och det händer sällan, säger Lagerström.

FAKTA

Så har utdelningen blivit de senaste tio veckorna

7 april:

6 rätt: 172 kr

5 rätt: jackpott

4 rätt : jackpott

14 april:

6 rätt: 3 227 kr

5 rätt : 43 kr

4 rätt: jackpott

21 april

6 rätt: 1 684 kr

5 rätt: 16 kr

4 rätt jackpott

28 april:

6 rätt: 721 kr

5 rätt: 9 kr

4 rätt: jackpott

5 maj:

6 rätt: 1 149 kr

5 rätt: 13 kr

4 rätt: jackpott

12 maj:

6 rätt: 256 733 kr

5 rätt: 1 119 kr

4 rätt: 72 kronor

19 maj:

6 rätt: 136 980 kronor

5 rätt: 675 kr

4: 64 rätt

26 maj:

6 rätt: 813 kr

5 rätt: 17 kr

4 rätt: jackpott

2 juni:

6 rätt: 1 898 kr

5 rätt: 24 kr

4 rätt: jackpott

9 juni:

6 rätt: 1 497 kr

5 rätt: 16 kr

4 rätt: jackpott