”Jag singlade slant – och fann en spik”

Micke Nybrink om V75

TRAV

Elitloppstvåan och Sveriges bästa kallblod startar.

Topphästar intar Östersundstravet.

Det blir stor sport och sevärda lopp.

Spelupplägget?

Äsch, jag singlade slant och spikade.

Torvald Palema kommer till Östersund i morgon. Det är förstås jätte­stort för den lilla travbanan när en av världens bästa dyker upp. Torvald blev bara tvåa i Elitloppet. Jag säger bara eftersom han kändes som den sunda vinnaren efter försöken.

Trots att han flög 1.07,5 sista 600 meterna var han chanslös att ­hinna ikapp ledande ­Iceland. Torvald var kanonbra men att runda från tredje ytter i en Elitloppsfinal går inte. Det är mission impossible. Om Svanstedt i stället gamblat lite, valt innerspår och tagit rygg på Iceland hade det kanske gått. Kuskar är inga spelare.

Nu glömmer vi det, kört är kört. Torvald Palema har bra chans där här gången. Jämtlands ­Stora Pris lockar med 750?000 ­kronor till vinnaren och en hel del ­talar för att vrålspeedige Torvald ­blåser till dem. Svanstedts ­enda uppgift är att ge ­honom ett rygglopp i andraspår, ­varför ­inte tredje ytter som i Elitloppet. Sen åker vi sista 700. Jag chansspikar eftersom det ­enda hotet, Beanie M.M., drabbats av bakspår och inte kommer till ledningen. Den som är feg/rik dubblar förstås med Beanie, som funkar fint även bakifrån. Men jag singlade slant och det var Torvald som kom upp. Närå, skojar bara, han har bästa ­chansen, även om det inte jätte­skillnad mot Beanie. 60/40?

Hallsta Lotus på båda sidor

Hallsta Lotus är numera Sveriges bästa kallblod. Han startar från ett iskallt åttondespår i V75-4 men det ska inte spela någon roll. Såg ni när han vann Elitkampen på Solvalla senast? Han gjorde det från dödens efter en strålande insats. Pappa Järvsöfaks grät nog en skvätt av stolthet över sonens kamplust. Hur loppet blir kört? Förr eller senare sitter Hallsta Lotus i ledningen och sen är loppet verkligen kört. Singlar man slant är det Hallsta Lotus på båda sidor.

I V75-2 kan två hästar vinna: Ågårds Lars och Robin Ru. Jag väljer även här att ta ställning och singlar Robin Ru. Han har sett mycket fin ut på slutet och var sylvass vid segern senast. Då satt han

i femte ytter och bombade runt motståndet sista 900. Bakspåret spelar mindre roll över lång distans. Visst är det roligt med 2?640? Då kan alla vinna, oavsett spår.

Här följer en snabbanalys av resten av loppen:

V75-1: Favoriten Lexington Ås tror jag inte så mycket på. Möjligen kan han vinna om han får smyga med. Senast var han klen i spets i en V75-final där han fick bestämma. Alvena Pampas hade varit en spik med framspår, nu blir han bara förstahäst från svåra spår tolv. Lilljeppe är fyndet i loppet, streckad på åtta procent. Han sprängde ljudvallen senast men galopperade när mjölksyran slog till.

V75-5: Ett snudd på omöjligt lopp för ston, om nu inte Justfixit vinner igen? Hon har glänst i två raka segrar utan skor och det blir samma balans igen. Eges Bobbo Thrust visade knallfrom senast och måste med tidigt som åttaprocentare. Tio streck fick det bli innan jag stängde butiken.

V75-6: Bra lopp där Niller blir hårt streckad. Honom gillar jag inte och det var nära att jag schasade bort honom. Mest tror jag på Bachelors Dream som varit kusligt bra på slutet. Även Nisse Bean måste nämnas. Jag som trodde att det var en halvlus. Fel fel fel.

V75-7: Hög klass och fem streck bör räcka. Rakas gillar jag och här får han sin smygare. Då är han effektiv. Pang? Hedershästen Rano får aldrig något erkännande och rensar friskt, liksom Tintomara Hornline som tillhör stoelite

FAKTA

Nybrinks system och tips

V75-1: 1, 2, 4, 5, 7, 11, 12 (res 9–8)

V75-2: 10 Robin Ru (res 2–8)

V75-3: 7 Torvald Palema (res 9–2)

V75-4: 8 Hallsta Lotus (res 1–5)

V75-5: 2, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 (res 1–6)

V75-6: 1, 2, 3, 4, 7 (res 9–5)

V75-7: 1, 2, 4, 5, 10, 11 (res 3–8)

2 100 rader/1 050 kronor

Helgens tips

1. 10 Robin Ru (Östersund, V75-2) Bombade runt allt senast. Bra chans igen.

2. 7 Torvald ­Palema (Östersund, V75-3) Vindsnabb. Speedar runt allt ­sista 700.

3. 8 Hallsta Lotus (Östersund, V75-4) Bäst i Sverige. Grym senast. Spika.