STJÄRNDUELLEN

Elitloppshästarna möts i Jämtlands Stora Pris

Foto: Kanal75/Montage
TRAV

På lördag avgörs Jämtlands Stora Pris i Östersund.

Här är duellen som troligen avgör loppet. 

Torvald Palema vs. Beanie M.M.

– Så fräsch och fin som han känns måste jag vara optimist, säger Åke Svanstedt angående Torvald Palema.

Torvald Palema och Beanie M.M möttes i Elitloppet. Då gick Åke Svanstedts stjärna vinnande ur duellen och blev tvåa i loppet. Amatören Morten Waage tränar Beanie M.M som blev femma i storloppet.

På lördag möts de två stjärnorna igen – i Jämtlands Stora Pris. Och de ser ut som att duellen de två emellan avgör loppet.

– Han har varit hos veterinären och det var inga fel på honom, så han känns pigg och kry. Så det ser bra ut, säger Morten Waage.

– Jag tyckte hästen gick bra i Elitloppet. Han kändes fin i sista sväng i finalen, enligt kusken och gick fort över mål.

Tror du att ni kan slå Torvald Palema på lördag?

– Det är inte lätt att slå Torvald, men vi ger oss inte. Vi får köra om det.

– Jag tycker att det är många bra hästar här om de har form. Men det känns som att de två är lite bättre.

Svanstedt: Var mycket bra

Inför Elitloppet avslöjade Åke Svanstedt att han börjat ridträna sin stjärna Torvald Palema, och av insatsen i Elitloppet att döma så har det gett bra effekt. Det blev inte vinst, men sättet hästen avslutade de sista 700 metrarna var imponerande. Inför lördagens start är Svanstedt fortsatt positiv angående sin ”racer”.

– Torvald ser faktiskt jättefin ut efter Elitloppet. Han gick sitt första jobb förra onsdagen och då red Sarah hästen i galoppintervaller. Han var precis så fin som vi kunde önska oss och det visar att ridträningen har gett positiv effekt. Meningen med den är ju att han ska tåla loppen och bli mer hållbar i leder och muskulatur, skriver Svanstedt på sin hemsida.

– Även den här veckan har Torvald gått intervallträning i galoppsandbanan. Han tidtränas nästan uteslutande nu men under torsdagen ska han få ett lugnare jobb på rundbanan. Resan till Östersund påbörjas under fredagen och så fräsch och fin som han känns måste jag vara optimist. Han har visserligen fått ett dåligt läge men jag tror att han har bra vinstchans ändå. Värsta konkurrenten Beanie M.M. har fått bakspår. Honom slog vi ju regelrätt i Elitloppet och då fick Torvald gå i andra- respektivet tredjespår, medans Beanie M.M. gick på innerspår. Min häst avslutade sista 700 metrarna efter 1.07 och var mycket bra.

Torvald Palema har tagit många av sina segrar på kort distans. Och det har spekulerats i att hästen inte trivs på längre distanser. Men det inget som Axevalla-tränaren håller med om.

– Många undrar också över om medeldistans är en nackdel för Torvald Palema. Att han skulle vara bättre på kort distans. Men det kan jag med bestämdhet säga att så inte är fallet. De gånger han har tävlat sämre över full väg har han haft ont eller känning av något i sina ben. Så det har ingenting att göra med något annat. Får han bara rätt lopp på lördag kommer han att speeda fort till slut.

FAKTA

Startlistan i Jämtlands Stora Pris:

2140 meter/Autostart

1 Dig For Dollars – Jim Oscarsson

2 S.J´S Photocopy – Ulf Ohlsson

3 Infatti November – Erik Adielsson

4 Clear Sign – Ove A Lindqvist

5 Acclaim – Håkan Eriksson

6 Global Investment – Björn Goop

7 Torvald Palema – Åke Svanstedt

8 Jodas Julia – Per Lennartsson

9 Beanie M.M. – Torbjörn Jansson

10 Garland Kronos – Johnny Takter