Vid seger: Blir kvar i Norrland

Foto: CASPER HEDBERG
Travtränare Åke Svanstedt tillsammans med stjärntravaren Torvald Palema.
TRAV

Torvald Palema är storfavorit att vinna Jämtlands Stora Pris.

Vid seger kan stjärnhästen bli kvar i Norrland.

– Vi bestämmer på söndag hur det blir, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Torvald Palema blev tvåa i Elitloppet efter Iceland. Det var en prestation som Svanstedt var mycket nöjd med.

– Han var precis lika bra i fjol och gjorde ett kanonlopp. Det går inte att springa fortare än han gjorde till slut. Han fick ju gå själv i tredjespår sista 600 metrarna och långspurtade starkt, säger Åke Svanstedt.

Torvald Palema avslutade runt 1.07 sista 700 metrarna. Efter Elitloppet har hästen laddat om och nu är det dags för en nästa start. Han är klar favorit i Jämtlands Stora Pris, V75-3, i mötet med Beanie M.M.

– Hästen har tagit Elitloppet bra och har gått några galoppjobb. Han ridtränas uteslutande nu mellan starterna och meningen med det var att han skulle bli fräschare. Det har också lyckats för hästen är helt fräsch och fin just nu.

– Sista jobbet gick han under torsdagen och då såg han fortsatt fin ut. Så allt verkar bra så här långt. Man märker också att han tycker att det är roligt att galoppträna. Torvald är på hugget och på bra humör så han är fint i ordning.

Vad säger du om uppgiften i Jämtlands Stora Pris?

– Det ser bra ut och jag är förhoppningsfull. Jag tycker att han är min bästa vinstchans på lördag. Spåret är ju som det är men jag har hellre spår sju än exempelvis innerspår. Han har vunnit från sådana här lägen tidigare.

– Jag tror att hästen har bra chans att göra det igen. Beanie M.M. är väl värst emot men han har ju bakspår. Distansen är heller inget minus som många kanske tror. Det har absolut ingen betydelse att det är full distans än sprinterdistans. Inte när hästen är i form, säger Svanstedt till Trav365.

Vad händer med Torvald Palema efter den här starten?

– Om han går bra och känns fin så blir han kanske kvar i Norrland. I så fall startar han i V75 i Boden nästa lördag. Men det bestämmer vi under söndagen i så fall. Han ska hursomhelst övernatta och ändå inte åka hem förrän på söndag i så fall. Men blir det Boden så slipper han att resa så långt om det nu blir aktuellt.

– Vi brukar inte starta Torvald vecka efter vecka men nu känns han så fräsch och fin att det kan bli aktuellt, säger Åke Svanstedt till Trav365.