Åke: Fem hästar ses med bra segerchans

Foto: MARIA HOLMÈN/KANAL75
TRAV

Han tränar tre storfavoriter.

Och två andrahandare.

Åke Svanstedt är glödhet på V75 i Österund.

– Torvald Palema är bästa chansen. Men Youpie kändes otroligt fin i torsdagsjobbet, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Axevallatränarens hästar har vunnit på V75 åtta veckor i rad. Men trots framgångarna är Svanstedt inte helt nöjd med stallformen.

– Vi har halsinfektioner som florerar i stallet. Flera av hästarna har underpresterat på slutet, säger han.

– Vi försöker att kolla så många hästar vi kan innan de startar. Men ibland kan det ändå hinna blossa upp fram tills de startar utan att man har märkt något innan.

Till V75-tävlingarna i Östersund lastar Svanstedt upp sju hästar. Snacka om att ha det väl förspänt på förhand, då tre av dem är storfavoriter och ytterligare två är andrahandsfavoriter.

– Bästa chansen är Torvald Palema (V75-3). Han känns väldigt fräsch och fin i jobben och var kanonbra i Elitloppet. Trots läget måste han ha bra chans att spurta ner dem, säger Svanstedt.

Dina övriga V75-hästar då? Är de befogade favoriter?

– Ja, det tycker jag faktiskt. Både Lexington Ås, Ågårds Ludde, Niller och Youpie har varit fina i jobben och ska ses med bra chans. Speciellt Youpie kändes otroligt spänstig och fin i torsdagsjobbet. Först var jag bekymrad över läget för hans del, och dessutom är det debut i silverdivisionen, men såsom hästen ser ut och i den form han är i så kan han nog vara med dem ändå.

– Lexington Ås (V75-1) var bra sist tycker jag, det var bara det att han mötte för bra hästar. Den korta distansen är en fördel och är han lika bra som näst senast duger han långt. Hästen fungerar bra både i ledningen men är också speedig med lopp på väntan.

– Ågårds Ludde (V75-2) tyckte jag från början att han var bättre än Ågårds Lars som kom i träning samtidigt. Han började bra men har sedan inte fått till det och sist hade han en halsinfektion. Nu tränar hästen bra igen och jag förväntar mig en bra prestation direkt. Han är snabb ut, stark och klarar distansen. Spåret tror jag också att han klarar för det är en snäll häst. Ska räknas tidigt och den här gången kan det bli aktuellt med barfotabalans, jag tror att det är lite bättre än med skor.

– Niller (V75-6) är inte speciellt osäker i just starten så själva spåret oroar inte. Men däremot är han stänkrädd och reagerar negativt på det. Hästen galopperade för att han fick grussprut på benen senast. Han är bara känslig på benen och inte i huvudet. Därför kommer han att få bandage på benen för att skydda honom mot det. Jag hoppas och tror på felfritt lopp och han har känts jättefin hemma i träningen. I så fall är han nog med i striden, säger Åke Svanstedt till Trav365.