18-åringen tillbaka – kör Åkes stjärna

Foto: ALN
Oskar Florhed.
TRAV

I början av året gjorde han stor succé bakom miljardärens stjärnhäst Rutger Raket.

På torsdag är 18-årige Oskar Florhed tillbaka som kusk bakom sin passhäst.

– Det känns jättebra, det ska bli kul att få köra igen, säger han.

18-årige Oskar Florhed är en av många talangfulla kuskar i landet. Trots sin unga ålder har Florhed vunnit flera lopp, bland annat har han gjort stor succé bakom stjärnhästen Rutger Raket som tränas av Florheds arbetsgivare Åke Svanstedt.

Vunnit två av tre lopp

Florhed, som även sköter Rutger Raket till vardags, har kört hästen tre gånger.

Resultatet: Två segrar och ett andrapris.

Vid segrarna har Florhed gett hästen, som ägs av miljardären Rune Andersson, perfekta lopp och hästen har tackat för det genom att vinna enkelt. Men under de senaste månaderna har Florhed inte fått köra hästen då Åke Svanstedt valt att köra honom själv. När Åby kör V65 på torsdag är det dags för 18-åringen att köra igen.

”Spänna fast sig”

Rutger Raket startar från spår sju bakom startbilen i V65-6 med 60 000 kronor i förstapris. Men kusken är inte alls nöjd med spåret.

– Det kunde ha varit bättre men vi får försöka hitta ner i en bra position. Drömmen vore om vi kom ner i tredje utvändigt och fick draghjälp, då får de andra spänna fast sig för alla vet att min häst går fort över upploppet, säger Florhed och skrattar.

Hur ska det bli att få köra igen?

– Det ska bli jättekul för han har gått kanonbra på slutet. Han har aldrig varit så bra för oss som han varit i de tre senaste starterna.

– Nu möter han lite tuffare motstånd än vanligt och Victory Love blir en svår nöt att knäcka. Men min häst har formen på topp så hittar jag ner i ett bra slagläge blir dt spännande. Men det går inte att sitta sist och runda de här hästarna, jag måste ha lite tur.

”En traktor”

Enligt Oskar Florhed behöver man inte vara någon större expert för att köra Rutger Raket.

– Det är som att köra sin traktor, han sköter sig själv även om han kan galoppera ibland då man tar i honom för hårt. Men han är snäll så det ska nog gå bra, säger Florhed till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM