Han ska ta sin första V64-seger på Solvalla

Foto: Kanal75
Sami Saarela jagar första segern på Solvalla.
TRAV

Det var upplagt för ett genombrott av sällan skådat slag.

Istället höll det på att sluta i tragik.

– Det har väl inte gått som man hade tänkt sig, summerar Sami Saarela sitt första halvår som tränare.

Ett halvår som på onsdagen kan krönas med första Solvallasegern då Pompano Mick ska presentera sig för V64-publiken.

Med två superstjärnor i sin vård inledde Sami Saarela vid årsskiftet sin proffskarriär i en guldsits som andra nybakade tränare inte ens kan drömma om.

Som skötare hos Timo Nurmos hade han vunnit så gott som alla stora årgångslopp i landet med sina passhästar Sahara Dynamite och Red Hot Dynamite. När dessa följde med till stallet på Sundbyholmstravet hade den nybakade tränaren plötsligt det fulla ansvaret för två av landets mest lovande travare.

Men drömläget förvandlades snart till en mardröm.

Elitloppshästen Sahara fick problem med ett bakknä och sattes i aveln. Betydligt allvarligare var det när fjolårets treåringskung Red Hot blev akut sjuk bara några dagar efter den övertygande segern i årsdebuten och fick räddas till livet på operationsbordet.

En skakande händelse givetvis, men trots avsaknaden av sina stjärnor kan Sami Saarela efter knappt sex månader skryta med en segerprocent som få andra med åtta vinster på 24 starter.

Första snabbjobbet förra veckan

På onsdagen jagar sin första Solvallaseger när fyraårige Pompano Mick gör debut på huvudstadsbanan i V64-5.

– Om man inte räknar Breeders' Crown-finalen i fjol med Red Hot Dynamite då Jorma Kontio stod för hästarna så är det ju mitt största lopp som egen. Det ska bli spännande, säger Saarela som själv ligger däckad i maginfluensa i början av veckan.

– Jag blev smittad av barnen, så det har varit en jobbig natt. Men bättre att jag blir sjuk än hästarna.

Och prognoserna kring de båda Dynamiterna som tillsammans har vunnit 35 av 45 starter och sprungit in över elva miljoner kronor är positiva.

– Red Hot gick sitt första snabbjobb sedan operationen för en vecka sedan. Han har bara fått ta det lugnt innan det, men visat bra humör och fått tillbaka nästan alla de kilon han tappade. Den stora skillnaden mot tidigare är att har blivit hingstig och börjat gapa för att visa stona att han finns.

Vad gäller den biten har två år äldre Sahara fått skaffa sig erfarenhet under våren.

– Han har betäckt 30-35 ston och klarat det perfekt, bland annat några av mina egna. Hästen ska komma hem till midsommar och det ska bli spännande att se i vilken kondition han är. Enligt stuteriet är han väldigt fin och har inga problem med sitt knä, men han har inte körts så mycket utan mest sprungit i hagen och gått lite på ett skrittband.

Tio miljoner i jackpottpengar

Innan dess får Red Hot Dynamites årskamrat Pompano Mick agera galjonsfigur för stallet. Fem segrar på åtta starter är snygga siffror och nu väntar elddopet på huvudstadsbanan. Men hästen kommer från en förlust som storfavorit.

– Det var inte riktigt samma tryck i honom då. Visserligen fick han öppna snabbt för att nå ledningen, men jag tror felet var att jag tränat honom för tufft innan. Han känns normal efter loppet så jag hoppas han ska vara tillbaka i samma form som innan.

Att Pompano Mick trots sin snygga statistik ska utvecklas till en stjärna av Dynamiternas kaliber finns däremot inga illusioner om.

– Nej, så bra tror jag inte att han blir. Men hästen har överraskat mig hela tiden. I träningen är han slö och flegmatisk, men i loppen tänjer han på sig. Jag tror att det finns mer utveckling i honom.

Veckans V64-jackpott innebär att det finns tio miljoner kronor att slåss om bara i sexrättspotten och kanske kan Pompano Mick visa vägen dit?

– Det är klart att han har chans. Bra läge och bra kusk och helst vill jag se honom i ledningen. Eventuellt kommer vi att prova helstängt huvudlag på honom för första gången också, men det bestämmer vi efter värmningen. Även om jag vunnit många lopp på Solvalla så vore det stort att få göra det i första starten som tränare.

Men 60 000 kronor i förstapris i all ära. I höst hoppas Saarela få kriga om helt andra prissummor om han får sina stjärnor tillbaka i stridsdugligt skick.

– Det är omöjligt att spå om framtiden med hästar, det har jag lärt mig. Men jag har inte gett upp säsongen för någon av dem. För Red Hot har vi Europaderbyt i Paris i november som det stora målet att jobba mot.

Robin Johansson/Kanal75