”Två av mina hästar kan definitivt vinna”

Foto: Kanal75/Lars Jakobsson
Jan Hellstedt har fullt upp på Solvalla på onsdagen då han startar fyra hästar och samtidigt ska sitta i direktsänd tv.
TRAV

Expert i tv-studion och samtidigt en vinnare på banan?

Jan Hellstedt har dubbla roller den här onsdagen då han startar fyra V64-hästar och dessutom ska hjälpa TV4-tittarna i jakten på de tio jackpotmiljonerna.

– Det är kul och lärorikt att vara med i tv-sändningarna. Kan man förmedla något till tittarna också så ger det ännu mer.

Några onsdagskvällar har Jan Hellstedt hoppat in som expert i TV4 Sports direktsändning från Solvalla. Inhopp som verkar ha varit populära både hos kolleger och tittare.

Den här onsdagen är det dags igen, trots att Hellstedt ska starta fyra hästar inom V64-spelet.

Då får förstemannen Nilsgunnar Johansson sköta det praktiska under tävlingarna medan chefen underhåller i tv-studion.

– Jag kunde inte tacka nej när de ringde och frågade igen. Det är både behagligt och roligt att sitta med i de här sändningarna. Visst försöker man vara lite rolig och underhållande, men samtidigt hoppas jag att jag kan lyfta fram lite av det jag lärt mig som tränare och förmedla det till tittarna, säger Hellstedt som snabbt kastats in i hetluften utan någon tidigare erfarenhet från att sitta i tv-studio.

– Det har blivit lite hastigt så det är en del saker jag har svårt med. Det här med datorer är till exempel inte min starka sida och det blev lite panik i onsdags när skärmen blev kolsvart precis innan sändning. Sedan är det en del uttryck som de andra använder som jag inte riktigt är med på, som att "hajpa" till exempel. Ibland blir det många moment på en gång, men i det stora hela tycker jag att det fungerat.

Bjuder på polkagris

En av Gränna-sonens uppgifter i rollen som sportens expert är att svara på sms-frågor från tittarna.

– Jag tycker det var bra frågor förra veckan och hoppas det blir samma nu. Jag gav ju en riktigt stor polkagrisklubba till den som hade bästa frågan då och det kommer jag att fortsätta med.

Men den frågan som de flesta ställer sig, åtminstone de spelare som är ute efter jackpotmiljonerna på V64, är om Hellstedt har några vinnare att bjuda på.

– Två av dem kan definitivt vinna, slår han fast och avslutar med att ge en grundlig genomgång av sina fyra V64-hästar:

– 5 Babakova Bob (V64-1) anmälde jag mest för att det var så få hästar i loppet. Hon ska ha en genomkörare inför en kommande montéstart och kan hon knipa en liten slant är vi nöjda.

– 7 Egolina Sånna (V64-2) har varit gedigen i tre starter för mig. Senast fick hon en tung resa, men avgjorde ändå på rejält sätt. Jag tror tyvärr att hon blir hängande härifrån eftersom hon är lite "steppig" första stegen, men körordern blir att köra framåt. Tycker någon sig ha tillräckligt bra häst för att ta emot henne får vi väl köra i dödens. I sådana fall finns alltid risken att någon tar henne till slut, men skulle hon komma till spets tror jag att hon blir svår att rå på. Senast körde vi med skor eftersom banan var slaskig, men nu blir det barfota bak som innan.

Svårslagen i ledningen

– 13 Viva Hornline (V64-4) var positiv senast och är liksom hela stallet lite på gång i form. Det är svårt att hitta bra uppgifter åt henne och här blev det tyvärr lite för många hästar på startvolten. Jag tror inte att hon klarar att runda ett helt fält, men har förhoppningar om att hon kan spurta till sig fina pengar.

– 2 Derby Clipper (V64-6) har hostat lite efter senaste starten och varit ifrån. Han känns fin i träningen och ska jag jämföra formen med då han var trea i Örebro med punktering så är den i alla fall inte sämre. Jag har respekt för 5 Ibiza Hornline och 6 Minos Vang och mycket kommer nog att avgöras i starten. Lyckas min häst nå ledningen så tror jag inte att han släpper någon förbi sig på sin löpskalle och höga kapacitet. Men det kan gå vägen från andra tredje ytter också.

Robin Johansson/Kanal75