Travhäst drunknade – ramlade ner i älv

Träningsjobbet blev en kamp på liv och död – kusk och häst ramlade ner i älv

Foto: ALN
Berkinge Tommy.
TRAV

Träningsturen med travhästen Berkinge Tommy slutade i en kamp på liv och död.

Både häst och kusken Heidi Hiltunen hamnade i det strömma vattnet i Indalsälven.

Heidi lyckades ta sig upp på land, men hästen drunknande.

– Det är tragiskt att hästen avled, men jag känner mig så otroligt tacksam att Heidi klarade livhanken, berättar hennes sambo John Östman för bergsaker.com.

Den tragiska olyckan inträffade under tisdagen då Heidi Hiltunen, sambo med Bergsåkertränaren John Östman, var ute och körde intervaller med sexårige Berkinge Tommy vid Rösåsens Stuteri.

Hästen stack iväg för sin tränare i en nedförsbacke, men stannade till vid vattenbrynet till Indalsälven.

Heidi Hiltunen försökte få hästen att backa från vattnet då han tog ett språng ut i det strömma vattnet.

– Heidi kastade sig ur vagnen så fort hon kunde, men dessvärre för sent, så även hon hamnade i vattnet. Det var förstås en mycket traumatisk händelse för henne och hon sade till mig när hon kom hem att hon verkligen hade simmat för livet. I en sådan situation är det svårt att uppskatta tid, men enligt hon själv simmade hon i det kalla vattnet i flera minuter innan hon nådde land. Eftersom det är såväl strömt som kallt vatten i älven känns det otroligt skönt att hennes krafter räckte till att ta sig upp på land, säger hennes sambo John Östman till bergsaker.com.

”Tragiskt”

Hästen började simma mot land, men det strömma vattnet gjorde att han drogs med och försvann.

Efter olyckan har man förgäves sökt efter hästen i vattnet.

– Visst är det tragiskt att hästen avled, men jag känner mig så otroligt tacksam att Heidi klarade livhanken. Om inte hon orkat simma in till land är risken stor att vi aldrig hittat vare sig hästen eller Heidi eftersom vi då inte haft någon aning om vad som hänt, säger han till bergsaker.com.

Berkinge Tommy hann göra nio starter och tjänade strax över 25 000 kronor. På torsdag skulle hästen ha varit med i ett kval på Bergsåker.

ARTIKELN HANDLAR OM