Faran över för skadade flickan

TRAV

I tisdags skadades en sexårig flicka på publikplats i samband med en olycka på travbanan Solänget utanför Örnsköldsvik.

På torsdagen kom beskedet att faran är över för flickan som vårdas på intensivvårdsavdelningen på Örnsköldsviks sjukhus för en sprucken mjälte.

– Jag har varit i kontakt med flickans pappa som berättar att det är okej nu, berättar Ivan Hellström, travbanechef på Solänget.

Det var i nionde loppet, ett montélopp, som en hästen Mission To Mars inte tog styrning och helt enkelt brakade in i staketet som skiljer travbanan och publikplatserna sedan jockeyn Sara Israelsson tappat kontrollen.

Tre barn mellan fem och åtta år stod precis vid staketet och träffades på något sätt av hästen eller staketet. Samtliga barn fick åka till sjukhus där det visade sig att den sexåriga flickan fått en spräckt mjälte, medan de två andra klarat sig med skrapsår.

– Hon har berättat för sin pappa att staketet slog henne i magen. Som tur var höll staketet och stod emot den enorma kraft en stor häst i fart har. Det var en sagolik röta att vi bytte staket i fjol, säger Ivan Hellström.

Hamnade under hästen

Jockeyn hamnade under hästen i det dike som finns mellan bankroppen och staketet.

– Två av våra ordningsvakter var otroligt snabba och sprang dit, lyfte bakdelen på hästen och drog fram henne. Hon klarade sig bra men det såg otäckt ut. Hon var blodig i ansiktet, men det var från ett sår på hästen, berättar Ivan Hellström.

Sämre gick det för hästen som dagen efter olyckan togs bort i samråd med ägare, tränare och veterinär på grund av sina skador.

– Det viktiga är att det gått bra för den lilla flickan. Hennes pappa är en van travbanebesökare och han menar att det var en ren olycka. Men jag som travbanechef funderar ändå på hur vi ska kunna öka säkerheten ytterligare. En tanke jag har är av att vi kanske ska stänga öppningen mot vinnarcirkeln under loppen och så kanske vi skulle kunna ha ytterligare ett staket på insidan av diket mot banan. Vi får diskutera det på nästa styrelsemöte, säger Ivan Hellström.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75