Stjärnkusken: Det är en kick

Foto: Kanal75
TRAV

Sverige, Finland, Sverige och Frankrike på en och samma helg.

Nej, det är inte ett schema för en flygvärdinna – det är stjärnkusken Björn Goops resor i helgen.

– Det är en kick, jag älskar att köra mycket, säger han.

Björn Goop har en intressant, men hektisk helg framför sig. På lördag åker han till finska Kouvola för att köra Timo Nurmos nyförvärv Ilaria Jet i Kymi Grand Prix. Han kör även två andra hästar på finska V75.

Efter tävlingarna i Finland väntar ett specialchartrat flygplan som ska ta Björn Goop, Örjan Kihlström och Jorma Kontio till Luleå, och sen vidare till Boden där svenska V75 avgörs. Eftersom det är kungligt bröllop har V75 flyttats och kommer att köras på lördagskvällen.

”Älskar att köra”

Därefter sätter sig Goop på ett nytt plan mot Stockholm för att på söndag morgon flyga till Paris. Där startar stallets stora stjärna Quarcio du Chene i Prix Rene Balliere på Vincennes.

– Det är kul att resa så här mycket, det är en kick. Jag älskar att köra mycket, säger han till Trav365.

Men är det inte jobbigt?

– Nej, nej. Tvärtom. Det är vardag för mig. Jag är van med att köra lunchtrav och sen kvällstrav och stressa, säger Goop.

– Nu blir det mycket flygande och det är behagligt om man jämför med bil. Skillnaden den här helgen är att man inte hinner vara hemma.

Orkar man hålla fokus hela tiden, när man reser så mycket? Eller kan resultaten rent av bli sämre av så här mycket resande?

– Nej, jag är så van med att resa mycket. Förra helgen blev också intensiv...

Eftersom Kymi Grand Prix är ett inbjudningslopp, bjuder banan där tävlingarna körs på de som har häst till start på alla resor. Därav betalar inte stjärnkuskarna Goop, Kihlström och Kontio någonting för sitt chartrade plan på lördagseftermiddagen.

FAKTA

Björn Goops chanser i helgen:

Ilaria Jet i Kymi Grand Prix:

– Var bra i Elitlopps-försöket efter en bra styrning. Nu är det annorlunda förutsättningar och första starten för Timo Nurmos. Det är svårbedömt, men vi ska prova.

Global Investment i Norrbottens Stora Pris:

– Han gjorde ett bra lopp i Östersund och allt verkar bra. Nu får han vara hemma och ta det lugnt och gå med polarna i hagen. Han åker inte uppåt förens på fredag.

Quarcio du Chene i Prix Rene Balliere:

– Han gick sitt sista jobb i dag och han verkade fin. Vi vet inga spår och så, så det är svårbedömt, men helt klart, det verkar bra med honom.