Hästen var döende – tappade allt hår

Hästen som lurade döden – nu tävlar han på V75

Erik på Näver – hästen som var utdömd, men lyckades komma tillbaka.
TRAV

Erik På Näver tappade allt hår och blev utdömd av veterinären.

Men genom ett mirakel lyckades hästen komma tillbaka.

Nu tävlar han bland de främsta hästarna i Sverige.

– Det är jäkligt stort att han kom tillbaka och är så här bra. Det kunde jag inte drömma om, säger ägaren och tränaren Jennie V Karlsson.

Det var i höstas som travhästen Erik På Näver blev allvarligt sjuk. Hästen vaccinerade mot A2-influensan och i samband med det blev han dålig.

– Han blev diagnostiserad med SLE. Sjukdomen finns bara hos människor, det är nästan lättare att vinna på Triss än att bli sjuk i SLE. De tror att han blev sjuk i samband med vaccinationen, berättar tränaren Jennie V Karlsson.

Då veterinären hemma gav upp tog hon hästen till Ulltuna djursjukhus.

– Hästen tappade allt hår på kroppen. Han såg förjävlig ut. Han var frasig och huden kom fram. Det var riktigt äckligt. Han såg ut så i tre månader, men han har fortfarande lite spår av det i ansiktet.

”Som ett vrak”

Hon trodde att hon skulle förlora sin häst, men på Ulltuna lyckades man behandla hästen.

– Han fick stark medicinering på en gång och fick komma hem efter tre veckor. Men han såg ut som ett vrak och tappade all livsgnista. Men han åt och drack. Det är imponerande, han är en väldig stark häst, säger hon.

Erik på Näver lyckades hämta sig och i mars var de tillbaka på banan i ett montélopp. Hästen var så pass bra att hon beslutade sig för att testa honom i ett sulkylopp.

”Formen är bra”

Sedan dess har hästens karriär gått spikrakt uppåt ocn nu tävlar de bland de främsta hästarna i Sverige.

– Jag trodde inte att han skulle komma tillbaka. Det är jäkligt stort att han kom tillbaka och är så här bra. Det kunde jag inte drömma om. Jag är överlycklig.

På lördag startar de i V75-4 på Peabtravet i Boden och tränaren tror på bra chans. Galoppen senast tror hon berodde på att han kördes barfota.

– Hästen tippas som vinnare. Det är väldigt smickrande. Formen är bra, men den senaste starten får vi glömma. Nu tror jag att vi kan leda runtom. Hästen är startsnabb så jag hoppas på ledningen och att vi blir kvar där. Jag var in och körde hästen i ett jobb i söndags för att se hur han var. Han har inte varit inne på banan på fyra månader eftersom han har tävlat och körts hemma. I mina ögon har han växt, säger Jennie V Karlsson.