Svanstedt: Tror att Torvald bara vinner

TRAV

Torvald Palema är storfavorit till att vinna Norrbottens Stora Pris.

Åke Svanstedt har bestämt taktiken och är ovanligt kaxig på förhand.

– Jag kör i ledningen den här gången. Det här loppet bara vinner han, säger Svanstedt till Trav365.

Efter den bländande insats i Jämtlands Stora Pris har Torvald Palema varit kvar i Norrland under veckan.

Dagen efter segern i Östersund transporterades han till Boden för att slippa alltför långa resor. Tillsammans med stallkamraten Clear Sign har han varit uppstallad på Bodentravet under veckan. Skötaren Linus Svensson har haft ansvaret för hästarna och säkerhetsvakter har bevakat superstjärnan dygnet runt.

– Hästen kändes fantastiskt fin i Östersund. Jag tror faktiskt aldrig att jag har känt honom bättre. Han är fräschare och smidigare än någonsin och rejält på hugget. Det fanns krafter kvar och han behövde inte gå sig tom. Då bestämde jag mig för att även starta i Boden, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Torvald Palema har svarat strålande på den omlagda träningen de senaste månaderna. Han har nästan uteslutande ridtränats av Svanstedts sambo Sarah Swahn och blivit mycket fräschare. Men under senaste veckan har hästen mest tagit det lugnt.

– Det har inte blivit någon ridträning under veckan men det behövs inte heller. Han har bara fått lugn motionskörning för att röra på sig och sedan har han gått i hagen. Mer än så behövs inte nu när det är så täta starter. Jag har fått rapporter om att allt ser bra ut, säger Svanstedt.

”Jag kör i ledningen”

Axevallatränaren berättar också att han har bestämt taktiken med Torvald Palema. I de senaste starterna har Svanstedt uteslutande velat köra hästen bakifrån. Han har tyckt att Torvald har varit klart vassare bakifrån än i ledningen. Men nu blir det annorlunda.

– Jag kommer att köra i ledningen den här gången. Han är så bra nu att det inte spelar någon roll. Det är risk att det blir strul annars om man ska hålla på och släppa till någon.

– Ingen tar en längd på Torvald i starten och så fin som han är nu är det inga som helst problem att köra i ledningen. Detsamma gäller medeldistansen. Jag har alltid hävdat tidigare att hästen är lika bra över full väg som över kort distans när han är i form.

Hur stor är vinstchansen?

– Jag tror att han bara vinner det här loppet, säger Åke Svanstedt till Trav365.
Stall Svantedts hästar har vunnit V75-lopp nio veckor i rad nu. Mycket talar för att det blir den tionde...