”Han gör allt jag begär av honom”

Foto: Jari Heikkinen/KANAl75
TRAV

Välförtjänt!

I Kymi Grand Prix fick Brioni äntligen en internationell storseger.

– Den här hästen gör allt jag begär av honom, kommenterade en lycklig Joakim Lövgren sedan han fått ta emot den lika efterlängtade som väldiga segerbucklan i Kouvola.

Den som tvivlat på att segergnistan fanns kvar fick svar på tal.

I Kymi GP fick Brioni och Joakim Lövgren den fullträff på den internationella scenen som ekipaget onekligen samlat ihop till under våren.

Andraplatserna i Frankrikes respektive Finlands största sprinterlopp och tredjepriset i Elitloppet var bevis på att Joakim Lövgrens stjärna etablerat sig i världseliten.

Nu kom karriärens hittills största seger för sjuåringen som spåddes bli en stjärna redan efter karriärens tre första starter.

Från spår tio bakom bilen fanns en uppenbar risk för trafikproblem och dåliga ryggar, men efter ett par galopper och konkurrenter som gått ner på innerspår befann sig Lövgren plötsligt först i andraspår. Försöket att överta kommandot av ledande Sweden Cup-vinnaren Irving Rivarco kort senare visare sig emellertid lönlöst.

– När alla samlade sig efter startrusningen ville jag göra en stöt framåt och se till att tempot inte blev för lågt. Han fick jobba på utsidan idag, men redan innan loppet var jag inställd på att han skulle tvingas göra mycket själv för att vinna, förklarade Lövgren som modererade tempot första varvet till 1.13,5.

Heroisk Lisa America

Ledaren blev ett enkelt byte, men Lisa America och smygkörde fransosen Oceano Nox utmanade ettrigt upploppet ner och tvingade Brioni att ta fram den inställning som gjort att han inför denna sin första säsong i den yppersta världseliten ståtade med 23 segrar på 28 starter.

– Hästen har fantastisk fysik. Han är stor och har stora lungor. Dessutom en bra inställning, han fightas hela vägen. Som tre- och fyraåring var han lite av en gangster och slog sönder många vagnar och sparkade ur de som körde, men numera är han en gentleman som det är ett nöje att få träna, berättade Joakim Lövgren.

Tvåa slutade Oceano Nox med Pierre Levesque efter en resa som tvåa i andraspår och invändig lucka, men loppets prestation svarade Lisa America för. Trots en rejäl startgalopp valde Jorma Kontio att styra på i tredjespår utan rygg 800 meter från mål och italienskan stred heroiskt.

Fjärdepriset gick till svenske Triton Sund som hakade på i tredjespår på sista bortre långsidan medan den tredje svensktränade hästen Copper Beech galopperade bort sina möjligheter i starten.

Belöningen för Brioni blev knappt 900 000 kronor och segertiden skrevs till 1.12,7/2 100 meter.

Robin Johansson/Kanal75