Fredrik Persson: Vi matchar mot Derbyt

Foto: Kanal75
TRAV

Fredrik Persson visar upp sina stjärnor under Kalmars midsommartrav.

Chimall T.T. har bra chans att vinna V75 och i ett ramlopp startar Viola Silas som matchas mot Svenskt Travderby.

– Det vore fantastiskt att få vinna på hemmaplan en sådan här dag, säger Fredrik Persson.

Precis som sill, snaps och jordgubbar har Kalmars midsommartrav blivit en stor tradition.

Banans största dag för året brukar locka drygt 10 000 åskådare till V75-tävlingarna.

– Det är fest den här dagen och den har man sett fram emot länge. Publikplatserna är helt fulla och många som har varit på Öland avslutar sitt midsommarfirande på travet. Det är alltid väldigt trevlig stämning, säger Fredrik Persson som bjuder alla sina hästägare på jordgubbar den här dagen.

I år kryddas den stora travfesten lite extra när banans megastjärna Viola Silas visar upp sig. Hon går ut i ett ramlopp utanför V75-tävlingarna. Det obesegrade stoet jagar sin 16:e raka seger och det här är ett led i matchningen mot större uppgifter.

– Vi har bestämt att vi matchar henne mot hingstarna i Derbyt. Om inget oförutsett inträffar förstås. Vi är helt överens om det ägarna och jag, berättar Fredrik Persson.

– Men först gäller det här loppet i Kalmar och det ser ut som en lämplig uppgift. Jag kommer dock att köra med skor runt om den här gången. Därefter är det kval till Stochampionatet och sedan hoppas jag att det blir en final där innan vi siktar in oss på Derbyt.

Kanonjobb i Tingsryd

Viola Silas har haft ett litet uppehåll inför den här starten i Kalmar. Stjärnstoet hade fått en träflisa i ena benet och fick ta det lite lugnt ett tag. I torsdags testade Persson henne lite tuffare inne på Tingsryds milebana.

– Jag körde 1.16 över 2000 meter med henne och hon kändes jättefin. Tingsryd är en fantastisk fin bana och det är inte klokt att de inte har fler tävlingsdagar egentligen. Jag körde 1.12,5 sista varvet och man kan undra hur fort det går att köra på den banan. Det vore kul att prova Viola där någon gång, säger Persson.

Chimall T.T. ännu finare nu

Kalmartränaren har två hästar till start inom V75. Om Viola Silas är stallets största stjärna så är Chimall T.T. den näst största. Han kommer närmast från en imponerande finalseger i V75 under elitloppshelgen. Trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren krigade han storstilat till en imponerande seger.

– Chimall T.T. (V75-6) gjorde ett kanonlopp då men faktiskt var inte helt hundra. Han hängde på en töm och jag kunde inte släppa av honom för fullt till slut. Att han ändå kunde vinna utan att vara som bäst visar bara vilken fantastisk häst det är.

– Vi fick göra i ordning honom efter loppet och behandla framknäna. Han har känts jättefin i träningen därefter och jag tror att han är i perfekt form på söndag. Det ser bra ut, jag räknar med att han är med i segerstriden.

– Det är ungefär samma hästar med som han slog på Solvalla senast. Svanstedts häst fick ju spår utvändigt om mig och jag tror inte att han tar en längd på oss starten. Det blir barfota runt om igen, säger Persson.

Och fortsätter:

– Jag tror att Chimall T.T. ska duga i gulddivisionen i höst. Han har ju sprungit 1.13-tider och vunnit ifrån "dödens" flera gånger så jag tror absolut att han växer in i guld framöver. Det känns så i alla fall.

”Kan vara en skräll”

Fredrik Persson har ytterligare en häst till start inom V75. Det är Hankypanky Pearl som han småvarnar för.

– Hankypanky Pearl (V75-5) hade lite problem med magen för en månad sedan. Hon har gjort två lopp efter det och jag har kört lite passivt med honom. Hästen känns bra nu och har smygform. Jag tycker att hon är bättre än resultatraden och kan vara en skräll här.

– Fjärdespåret tror jag inte är några problem, hon känns rätt stabil i volten. Balansen blir barfota runt om igen, säger Fredrik Persson som har full fart på sin verksamhet. Han har 70 hästar i träning och har hittills kört in 3,3 miljoner kronor till stallet i år.

– Jag har precis fått bygglov till mitt nya stall och jag hoppas kunna dra igång och bygga snart. Jag har köpt ytterligare mark bredvid min nuvarande gård och ska bygga ett nytt stall med 40 hästar. Byråkratin har tagit tid men när allt är klart kommer jag att ha nästan 100 boxar, berättar han.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM