Kolgjini har laddat i E3-försöken

Lutfi Kolgjini.
TRAV

Lutfi Kolgjini har laddat ordentligt inför E3-försöken.

Unghästkungen har inte mindre än tolv hästar till start på Bergsåker.

Nu avgörs det också om det blir någon USA-resa för Raja Mirchi.

– Vi bestämmer efter E3 om vi åker eller inte, säger Lutfi Kolgjini.

Jägersrotränaren har dominerat unghästloppen de senaste åren. Ett bevis på hans styrka är den flock av treåringar som han nu skickar till Sundsvall.

Under tisdagskvällen avgörs E3-försöken på Bergsåker. Lutfi Kolgjini har sänt hela tolv hästar som ska försöka kvala in till finalen i Eskilstuna.

– Jag har en mycket bra och framförallt en väldigt bred treårskull i år. Förutom de här tolv så har jag även en hel flock som inte är mogen för E3 ännu. De får utvecklas i lite lugnare takt men det är flera där som kommer att bli bra framöver, säger Lutfi Kolgjini.

Hur många av dina hästar ska kvala in till finalen för att du ska vara nöjd?

– Med tanke på utgångslägena får jag nog vara nöjd om tre eller fyra kvalar in.

– Jag körde alla tolv när de gick sista jobbet i fredags. Jag ville känna på dem själv och det tog hela dagen innan vi var klara. Samtliga kändes fräscha och fina och det var inga minus på någon.

Vem kändes bäst?

– Det gjorde Västerbo Face It (V65-5). Han var en av de som jag var mest nyfiken på och hästen kändes ruggigt bra. Han är mycket kapabel och var fin vid segern senast. Jag tror att han gör ett bra lopp på nytt och han ska räknas tidigt om han kommer till ifrån det dåliga läget.

Hur är läget med Raja Mirchi (V65-1) då?

– Raja Mirchi kändes helt perfekt i fredagsjobbet. Eller så perfekt han kan kännas eftersom hästen aldrig direkt glänser i jobben. Man får ingen aha-upplevelse när man kör honom i träning. Men han är en arbetare som alltid gör sitt jobb i loppen. Det är en fantastisk häst och det är ingen tvekan om att jag håller honom främst av mina treåringar rent kapacitetsmässigt.

– I senaste starten hade han problem med tänderna och det var därför han galopperade. Jag trodde först att han reagerade på stänk när han körde upp huvudet. Men han var irriterad av det och nu har vi dragit ut två tänder på honom. Så det är inget som besvärar längre, säger Kolgjini.

Blir det något USA-äventyr med Hambletonian senare i sommar?

– Det bestämmer vi efter E3. Förhoppningsvis blir det två lopp nu först och efter E3-finalen tar vi ställning till USA. Hästen måste i alla fall vara i hundraprocentig form för att det ska bli någon resa. Det får inte finnas någon tvekan alls.

Vad säger du om uppgiften i E3-försöket, V65-1?

– Han har ju ett dåligt läge men är så bra att han kan vinna den tunga vägen. Hästen är så stark att han tål att springa i "dödens".

Vad säger du om dina övriga E3-hästar? Vilka sticker ut mest?

– Jag vill inte rangordna de andra utan tycker att alla känns bra. Det ska bli spännande att se Nordic Kronos, Nadir Kronos och Noak L.B. som har kommit hem ifrån Italien.

– Know It All Face (V65-2) är en riktigt kapabel häst som inte var helt hundra senast. Men hon känns fin i jobben igen och ska räknas trots dåligt utgångsläge.

– Nice Kronos (V65-3) blev stressad senast och slog ihop och galopperade. Normalt är hästen travsäker men innerspåret är inte optimalt här då hon är långsam ut. Räknas om hon kommer till.

– Classic Man (V65-4) har utvecklats mycket på slutet och han gjorde ett bra lopp senast och Erik var nöjd. Han hade varit ifrån inför den starten och har säkert gått framåt med loppet. I näst senaste starten gick han nytt danskt rekord.

”Får sällan stryk felfri”

– Kaffir Face (V65-4) är riktigt kapabel och får sällan stryk när han håller sig på benen. Han är stark, rejäl och oöm och tål tuffa upplägg. Han är inte perfekt i uppförandet men felfri har hästen mycket bra vinstchans. Johnny var mycket nöjd med honom i senaste starten, säger Lutfi Kolgjini.

– Koala Face och Knowledge Face (V65-6) är ungefär jämnbördiga. Vi testade annan balans på Knowledge Face senast men det fungerade inte. Nu återgår vi till den gamla och hästen är mer stark än speedig. Ingen av dem är helt borta om det klaffar.

– Hästarna påbörjade resan till Sundsvall måndag morgon. De stannar och vilar på vägen men fortsätter sedan och är framme under måndagskvällen.

Michael Carlsson/Kanal75