”Är vansinnigt nervöst”

Amatörtränaren som kan vinna på Solvalla

Foto: Malin Albinsson/ALN
Tummen upp efter Sverigeloppet? Jörgen Åséns Photo Diablo kan avsluta onsdagens V64-omgång.
TRAV

1997 såg han sin Smart Alma vinna en V75-final under elitloppshelgen.

13 år senare kan han ta en ny storseger på Solvalla.

Den här gången heter hästen Photo Diablo och loppet i fråga är Sverigeloppets final.

– Pengamässigt skulle en vinst på onsdag vara min största någonsin, men känslomössigt är segern under elitloppshelgen svårslagen, säger Åbyamatören Jörgen Åsén.

Jörgen Åsén, 49, är hästtransportören som vid sidan av sitt yrke driver ett litet travstall i Mölndal strax utanför Göteborg. Första travhästen införskaffades 1979 och den bästa häst han har fått fram såhär långt är Smart Alma, som på 90-talets senare hälft sprang in närmare en halv miljon kronor. Den prissumman passerar Photo Diablo (V64-6) om han på onsdagen tar hem Sverigeloppets förstapris på 300 000 kronor.

– Det vore stort att vinna men för att känslomässigt slå Smart Almas seger under elitloppshelgen krävs det nog seger i ett klassiskt lopp. Photo Diablo var i alla fall väldigt bra när han vann uttagningsloppet senast och jag tror att han kommer att vara ännu lite bättre den här gången, för han brukar bli bättre och bättre för varje start, säger Åsén.

Nervöst vid bankanten

Åsén har kört Photo Diablo i 24 av 28 starter sedan hästen kom i hans träning 2008. Senast överlät han tömmarna till Åke Svanstedt och den här gången är det Örjan Kihlström som ska sköta tömföringen.

– Det är vansinnigt nervöst att stå på sidan. När jag kör själv är det klart lugnare. Men skulle Photo Diablo få ett "Kihlström-lopp" i ryggar och lucka till slut så tror jag att han kan vinna.

Drömscenariot är emellertid ett annat. Photo Diablo är snabb från start och från spår sex på den första tilläggsvolten är det fritt fram att ladda mot täten.

– Allt hänger på hur det går för Stig H:s häst (3 Staro Dixieland) från start. Om den går iväg felfritt lär den få ledningen och då tror jag inte att den går att slå. Men min häst är rätt så kvick från start och det ultimata vore om han kunde köra sig till ledningen.

Vilket är ditt råd till V64-spelarna?

– Det är svårt att säga men jag tror inte att någon har så mycket bättre häst än mig. Han känns oerhört fin i träningen...

Ola Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM