”Mer nervöst än en schlagerfinal”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Svante Stockselius har ett stort travintresse. Nästa lördag kan hans stjärna Kadett C.D. vinna E3-finalen med 800 000 kronor i förstapris.
TRAV

Han har jobbat i direktsändning inför 124 miljoner tv-tittare.

Men när schlagergeneralen Svante Stockselius häst Kadett C.D. startar i E3-finalen kommer han vara nervösare än någonsin.

– Man drömmer om att få besöka vinnarcirkeln, säger Stockselius till Trav365.

54-årige Svante Stockselius är ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest. Stockselius har under många år haft ett stort travintresse och schlagergeneralen har ägt ungefär 20 travhästar genom åren.

Många av de hästar Stockselius ägt har varit skapliga hästar men nu verkar det som att han fått fram en riktig superstjärna. Stockselius äger treårige Kadett C.D. som på sju starter vunnit sex lopp och tjänat 495 000 kronor.

”En klok häst”

Under tisdagskvällen startade hästen, som tränas av Robert Bergh, i ett av försöken till E3. Stockselius häst startade från spår tolv – ett mardrömsspår för de flesta hästar. Men trots det usla läget kunde Kadett C.D. vinna enkelt och nu är hästen inkvalad till finalen av E3 som går på Eskilstunas travbana nästa lördag.

– Jag är i Vitryssland och såg inte loppet men fick det refererat. Jag vet att hästen är bra, det har Robban sagt. Men att han är så himla bra har man inte vågat drömma om. Det är en otrolig känsla att få vara med om det här och det verkar vara en klok häst, han galopperar inte och förstår vad det här går ut på, säger Svante Stockselius till Trav365.

Åker på finalen

I finalen stöter Kadett C.D. på tufft motstånd då han bland annat möter Lutfi Kolgjinis supertalang Raja Mirchi. Förstapriset uppgår till 800 000 kronor och finalen tänker inte schlagergeneralen missa.

– Jag sa till Robert att jag skulle komma på finalen och jag har sett till att jag inte har några resor inplanerade då.

Vad tror du om finalen, har han segerchans?

– Jag är ödmjuk och är nöjd om hästen gör ett bra lopp. Det är stenhårt motstånd och många bra hästar med. Jag hoppas att det inte sker några konstiga missöden och man drömmer om att få besöka vinnarcirkeln.

”Som att mista en vän”

Svante Stockselius äger just nu fyra hästar, tre varmblod och ett kallblod. För några månader sedan var Stockselius på Vincennes travbana för att se sin häst The French Kiss starta. Hästen, som var en av de bästa Robert Bergh någonsin tränat, stegrade sig i startögonblicket och föll i backen. Hästen blev liggandes på banan och hans liv gick inte att rädda.

Stockselius var på plats i Frankrike och upplevde tragedin.

– Det var en overklig känsla. Man blev otroligt ledsen och det var sorgligt. En häst som man minuter innan klappade och plötsligt låg han där. Det var som att mista en vän. Det visar hur små marginalerna är och jag är otroligt glad att jag har en till med den kapaciteten.

Varför satsar du på Robert Bergh?

– Jag har haft hästar hos flera tränare men Robert är en oerhört duktig hästkarl och han är behaglig att vara kund hos. Han har en öppen och positiv attityd och vi har en bra kundrelation. Vissa travtränare har svårt med den sociala biten i det här jobbet.

Finns det någon likhet mellan trav och schlager?

– Ha ha, ja det är tävling och stora evenemang som lockar mycket publik. Jag kan jämnställa det med att när man står inför en direktsändning med 124 miljoner tittare som vi har med schlager-EM så är det nervöst, men det är nästan ännu värre när ens egen häst startar, säger Svante Stockselius till Trav365.