”Jag tänkte: nej, nej!”

Travbanechefen berättar om olycksdramat i Rättvik

TRAV

De 4727 personerna i publiken på Rättvikstravet fruktade det värsta när tre kuskar blev liggande orörliga på banan efter olyckan.

Ingen ambulans fanns vid banan, och det tog cirka 20 minuter innan den anlände.

– Tre läkare tog hand om kuskarna på en gång och såg till att de fick vård, säger travbanechefen Anders Klasson.

Travolyckan på Rättvik gick inte att undvika. När hästen Nettles snubblade och gick omkull var hästarna och kuskarna bakom chanslösa att väja undan. Örjan Kihlström, Hans R Strömberg och Per Lennartsson slungades ur sina vagnar och blev liggande på banan.

– Jag tänkte: nej, nej. Det här ser inte bra ut. Jag ringde 112 direkt, säger Anders Klasson.

Tre läkare och en akutsjuksköterska var snabbt framme vid kuskarna och gav dem vård. Örjan Kihlström och Hans R Strömberg låg först avsvimmade. De vaknade upp när de togs om hand.

– Hans R Strömberg klagade över smärtor i axel, bröst och rygg. Han andades normalt. Örjan Kihlström klagade över ont i ryggen, men pratade med anhöriga medan han togs om hand. Per Lennartsson stukade foten, och behövde ingen vård, säger Anders Klasson.

Den första ambulansen anlände efter 20 minuter. Tidigare har det debatterats i trav-Sverige om det borde finnas krav på att ha ambulans på plats på banan under tävlingsdagar, men det är fortfarande upp till varje travbana att avgöra om en ambulans ska hyras in eller inte.

– Det viktigaste är att man snabbt får kompetent läkarvård. Vi hade två läkare och en akutsjuksköterska på plats som snabbt tog hand om kuskarna. En tredje läkare som fanns på plats hjälpte också till, säger Anders Klasson.

Publiken på banan blev förstås orolig när kuskarna låg orörliga på backen. Men de fick snart lugnande besked i högtalarna: Ingen av kuskarna var livshotande skadad.

– Det såg väldigt otäckt ut, men det kunde ha slutat betydligt värre än det gjorde, säger Anders Klasson.

Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM