– Vi har begärt en checklista från STC

Travtränarnas Riksförbund vill ha rapport från STC

TRAV

Det dröjde 30 minuter innan en ambulans var på plats vid olyckan på Rättvikstravet.

Nu agerar tränarnas riksförbund.

– Vi har begärt en checklista från STC om hur det ser ut på varje bana, säger tränaren Jörgen Westholm.

Foto: Kanal 75
Jörgen Westholm.

Det var i det elfte loppet på Rättvik på midsommardagen som den otäcka olyckan inträffade.

Örjan Kihlströms häst Nettles snubblade och gick omkull i första kurvan. Bakom Nettles fanns Cinamon Boy med Per Lennartsson och Persos Absolut, körd av Hans R Strömberg. De två ekipagen hade inte en chans att väja. Örjan Kihlström slungades ur sulkyn och landade utanför banan. Per Lennartsson och Hans R Strömberg slungades också ur och blev liggande på banan.

Fördes till sjukhus

Tre läkare och en akutsjuksköterska var snabbt framme vid kuskarna och gav dem vård. Men ingen ambulans fanns på plats på banan och det dröjde 30 minuter innan den anlände.

Hans R Strömberg fördes till sjukhus med ambulans där han fortfarande vårdas. Enligt de första rapporterna fick Strömberg en kraftig hjärnskakning samt skador på revben, lungor och njure.

Örjan Kihlström fördes även han till sjukhus med ambulans med ryggsmärtor. Men stjärnkusken hade inga frakturer och har lämnat sjukhuset. Per Lennartsson behövde inte uppsöka sjukhus, men svimmade i samband med olyckan.

”Begärt en checklista”

Att det inte fanns en ambulans på plats och att det dröjde så pass länge innan den kom till banan har fått Travtränarnas Riksförbund att reagera.

– Tränarföreningen har begärt en checklista av STC hur det ser ut på varje bana. Vad de har för backup på de banor som det inte finns någon ambulans på plats. För vissa banor är det inte möjligt att ha en ambulans. På Solänget har inte kommunen möjlighet att avvara en ambulans, säger han.

Utifrån rapporten från STC kommer Travtränarnas Riksförbund besluta om de ska agera ytterligare.

ARTIKELN HANDLAR OM