Tränaren: ATG borde stå för ambulanser

Efter den otäcka olyckan – nu reagerar tränarna

Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike
TRAV

Ingen ambulans fanns på plats vid den otäcka olyckan på Rättvikstravet.

Nu säger travtränaren Leif Wistasp ifrån.

– ATG borde stå för kostnaderna för att ha en ambulans på banan, säger han till Trav365.

Helgens tävlingar på Rättvikstravet slutade med en otäck olycka i slutet av tävlingsdagen. En häst gick omkull i loppet och och två ekipage hade ingen chans att väja undan.

Kuskarna Örjan Kihlström, Hans R Strömberg och Per Lennartsson slungades ur sina vagnar och blev liggande på banan.

Tre läkare och en akutsjuksköterska var snabbt framme vid kuskarna och gav dem vård. Men ingen ambulans fanns på plats på banan och det dröjde 30 minuter innan den anlände.

Att det inte finns ambulanser på alla travbanor får Rättvikstränaren Leif Witasp att reagera. Han körde själv i loppet när olyckan inträffade.

– Det bör finnas en ambulans på varje travbana. Orsaken att det inte finns är att det är för stora kostnader för de små banorna. Jag tycker att ATG borde gå in och stå för de kostnaderna. Nu har det inträffat så mycket att ATG borde ta tag i det, säger han.

– Men ATG säger väl nej. Jag satt i styrelsen på banan tidigare och jag vet att ambulansen är en dyr post, säger han.

Han får medhåll av kusken Kaj Widell.

– Det här är inte alls bra, men jag vet inte varför det är så här. Förut fick vi inte köra lopp om inte fanns en ambulans fanns på plats.

Enligt Mats Fransson, informationschef på ATG och STC finns det i nuläget inga planer på att införa amulans på varje bana.

– I dag finns det inte några sådana regler. Det är upp till banan om de vill ha en ambulans, men de måste ha sjukvårdskunnig personal, säger han.