Sjukdom stoppade Viola från att vinna

Viola Silas skulle ta 16:e raka segern – förlorade

Foto: Kanal 75/Claes Kärrstrand.
Viola Silas lämnade Kalmartravet efter livets första förlust hittills i söndags. Nu har förklaringen kommit, stjärnhästen hade en lindrig halsinfektion.
TRAV

Viola Silas fick sviten på 15 raka segrar bruten i söndags.

Vid en veterinärgenomgång dagen efter kom förklaringen.

– Hon hade slem i halsen och har behandlats för en lindrig halsinfektion, säger tränaren Fredrik Persson.

Istället för 16:e raka segern blev det en tredjeplats och karriärens första förlust för Viola Silas. Hemmapubliken på Kalmartravet tystnade när hon inte kunde ta sig förbi ledande Clinton Tooma. Hon fick dessutom släppa stallkamraten Lemon Drop Kid förbi sig till slut. Trots att Viola Silas noterade den strålande tiden 1.13,9/2160 så var Fredrik Persson inte nöjd med hur hans stjärna kändes.

– Det var inte det rätta trycket i henne. Jag tror att det är något som stör hästen för det var inte den Viola som jag brukar köra, sa Fredrik Persson efter loppet.

”Lät som en trumpet i halsen”

På måndagen var kulldrottningen på besök hos en veterinär i Halmstad. Han undersökte henne ordentligt, bland annat i halsen.

– Hon hade slem i halsen och var lite nedsatt av det. Vad det kommer ifrån är svårt att säga. Det kan vara en allergisk reaktion av pollen eller något annat. Halsinfektionen var av den lindrigare varianten, berättar Fredrik Persson.

– Jag misstänkte att det var halsen som spökade. Åke Svanstedt kom in till mig i stallet efter loppet och sa att det lät som en "trumpet" ur Violas hals. Han satt ju precis framför henne under slutvarvet.

– Hon har fått behandling med slemlösande medel och man har spolat ur luftvägarna på henne. Nu får hästen ta det lugnt i några dagar och sedan hoppas jag att vi kan träna på som vanligt igen.

– Veterinären passade samtidigt på att dra ut två tänder på henne då hon har haft lite problem med munnen.

Vad händer härnäst?

– Planerna för Stochampionatet ligger kvar och jag hoppas att vi kan vara med i kvalen som körs den 16 juli på Axevalla.

– Det var skönt att det fanns en förklaring till insatsen i alla fall. Det var såklart tungt att förlora inför hemmapubliken och jag var besviken efteråt. Men jag förlorar hellre i ett sådant lite mindre viktigt lopp än i en årgångsfinal. Nu blir det heller inte lika hysteriskt längre om att hon är obesegrad och vi kanske får jobba mer i lugn och ro framöver, säger Fredrik Persson.

Michael Carlsson
/Kanal 75