– Tror inte att de andra slår henne

Foto: Kanal 75
TRAV

Per Lennartsson dras med sviter ifrån olyckan i Rättvik.

Ändå planerar han att köra när V64 gästar Lindesberg på onsdag.

Solvallatränaren har bland annat topphästen Ibiza Broline till start.

– Jag tror inte att de andra slår henne, säger Lennartsson.

V64 drar ut på turné i landet och första anhalten blir Lindesberg. Om vädergudarna är med så lär det bli trångt mellan picknickkorgarna runt den pittoreska banan.

En som också planerar att åka till Lindesberg är Per Lennartsson. Detta trots att han var inblandad i en otäck olycka i Rättvik i lördags. En framförvarande häst gick omkull och Lennartsson var chanslös att väja undan. Enligt Lennartsson själv flög han som en trasdocka genom luften och slog i backen med hård kraft. Han svimmade av smällen men har inte fått några allvarliga skador.

– Jag sitter faktiskt och kör häst nu och känner mig lite för, berättar Per Lennartsson måndag lunch.

"Kan inte lyfta armen rakt fram"

– Foten är väldigt svullen och det är säkert en spricka i den. Jag har bandagerat den kraftigt. Men det som är värre är att jag nog har fått en bristning i axeln. Eller om det är i nyckelbenet. Det kan vara så att jag har fått en spricka där också.

– Jag kan inte lyfta armen rakt fram för då gör det jäkligt ont. Däremot när jag sitter i sulkyn och kör häst i den speciella ställningen går det bra. Men det är betydligt värre när man ska sova. Jag måste ha armen på ett speciellt sätt för att det inte ska göra ont.

När tror du att du kan köra lopp igen?

– Det lutar nog åt att jag kör på onsdag. Meningen var att jag skulle besöka en läkare på Sophiahemmet men jag har inte hunnit med det ännu.

– Jag har ju också rätt bra koll själv på vad det är. Läkarna kan ändå inte göra så mycket mer än att ordinera vila. Fast blir det sämre kommer jag självklart att åka in.

Per Lennartsson betonar vikten av att använda säkerhetsväst i loppen.

– Efter en sådan här smäll är man glad att man kommer hem levande och utan allvarliga skador. Skyddsvästen gör mycket sådana här gånger och utan den hade det gått betydligt värre. Man får se det som en billig livförsäkring, menar han.

"Ibiza Broline är en kanonhäst"

I onsdagens V64-omgång har Lennartsson med tre egentränade hästar. En av dem är stjärnstoet Ibiza Broline som imponerade stort vid segern senast. Hon drog i tufft tempo i täten och bara försvann ifrån till en förkrossande triumf.

– Det är en riktig kanonhäst när hon fungerar. Kan man vinna på en 1.12-tid på det sättet med krafter kvar då är man något alldeles extra. För att vara ett sto är det ganska unikt, säger Lennartsson.

– Hon var jättefin i travet även i årsdebuten men sedan sämre i två starter på Åby. Jag vet inte om det var banan där som hon inte gillade.

– Hästen har i alla fall känts fin i lugna jobb efter senaste starten. Hon har samma fina rytm i travet och känns spänstig och alert.

Ibiza Broline har fått ett bra läge med spår fyra bakom bilen. Hur bra vinstchans är det? Tycker du att hon är en sund V64-spik?

– Med tanke på det spår som hon har så måste det vara en bra chans. Jag tror inte att de andra hästarna slår henne den tunga vägen.

– Och svaret på om det är en V64-spik så måste jag tycka det. Hon är stark och rejäl och trivs bäst med att dra i ett jämnt och hårt tempo. Jag siktar mot ledningen och väl där tror jag att hon vinner. Visst, hon kan galoppera men normalt sett är det en toppchans.

Du har ytterligare två hästar till start inom V64. Bland annat Flea Southwind som har två raka segrar. Chanserna där?

– Flea Southwind (V64-5) har varit bra i alla starter sedan hon kom till mig. Framförallt har hästen varit riktigt duktig på slutet. Det känns i jobben som att hon håller sin toppform men nu har hon gått upp i klass och möter tuffare hästar. Dessutom har hon bakspår och därför är jag glad om hon kan vara bland de tre främsta.

Gigant Q. i V64-1 då?

– Gigant Q. är en trevlig häst som var nära att kvala in till E3-finalen senast. Han är travsäker, startsnabb och i fin form. Ifrån det här läget får hästen säkert en bra position. Möter väl kanske någon som är för bra för att han ska kunna vinna, men fina pengar tjänar han säkert.

Michael Carlsson/Kanal 75