Tränaren i tårar efter V64-segern

TRAV

I fjol vann han ett lopp på åtta försök.

I år är han obesegrad efter två framträdanden.

Rune U.S. har inlett säsongen som en retad tiger och bäva månde konkurrenterna.

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Ulrika Wällstedt i tårar efter segern på V64.

Rune, eller Rune U.S. som han heter sedan han kom till Sverige från USA, blir att räkna med i de stora sammanhangen senare i år.

I alla fall om han fortsätter att prestera på den nivå som han gjorde när V64-spelet på onsdagen inledde sin tre veckor långa sommarturné i Lindesberg. Trots en stentuff startrusning och ett inledande varv som avverkades på mycket snabba 1.10,4 lämnade han konkurrenterna över upploppet i Bergslagsloppet. I mål stannade klockorna på nya banrekordet 1.11,7 (1 640 meter autostart).

– Det här var ju enastående! Jag ville gärna ha ledningen och kunde inte gärna släppa. Men det klart att jag var väldigt orolig över det hårda tempot. Men han vann och det var mycket imponerande. Jag tycker att han är ganska nära de allra bästa för han har en otrolig skalle också som kämpar på det här viset, sa segerkusken Torbjörn Jansson.

Rune U.S. tränas av Solvallas Roger Walmann och hästens ägare AB Ivantho Holding kunde glädjas åt ett förstapris på 100 000 kronor.

Glädjetårar efter dubbelseger

Torbjörn Jansson tycktes trivas minst lika bra i Lindesberg som hemma på Solvalla då han utöver segern med Rune U.S. tog ytterligare två segrar. Först fällde han dunderfavoriten Somekindacatch tillsammans med Christer Nyströms Growup och sedan körde han Ulrika Wällstedt-tränade No More Headache till vinst från ledningen. Wällstedt, som tidigare arbetade hos Stefan Hultman och då skötte om bland andra topphästen Jaded, är inne på sitt första år som proffstränare. Den här kvällen fick hon även se sin Magic Rex vinna ett lopp utanför V64-spelet i Torbjörn Janssons händer.

– Torbjörn kan man lita på i alla lägen, sa Wällstedt med glädjetårarna rinnande nerför kinderna.

Kantstött Lennartsson tillbaka i sulkyn

I lördags kastades Per Lennartsson i backen när en häst snubblade omkull i ett lopp i Rättvik. Precis som övriga inblandade kuskar (Örjan Kihlström och Hans R Strömberg) hade han änglavakt och klarade sig undan ordentligt kantstött men utan allvarliga skador.

– Jag mår förhållandevis bra. Det kunde ha varit mycket värre. Höger axel och höger fot är inte på topp men vi ska vara glada att vi lever, sa Lennartsson efter att ha kört sitt toppsto Ibiza Broline till övertygande seger från ledningen.

– Hon kanske inte är den roligaste häst att köra direkt efter en olycka för hon har sina små grejer för sig, men i dag skötte hon sig fint.

Lugauer lyckosam i Lindesberg-premiären

Jägersrotränaren Conrad Lugauer gästade idyllen i Lindesberg för första gången och han gjorde inte resan från Skåne förgäves. Bakom egentränade Alpha Degato satt han tidigt i ledningen och där stannade ekipaget hela vägen in i mål.

– Hon har visat rätt så fin form den senaste månaden och eftersom hon trivs i ledningen och hade ett bra spår var jag optimistisk på förhand.

Inom V64-spelet vann även Axevallas Elisabeth Sandins Bear Spin L.G. tillsammans med Stefan Söderkvists och de spelare som lyckades pricka in samtliga rätt på V64 belönades med 38 252 kronor.

Ola Johansson/Kanal 75