– I mina ögon är han kulletta

Robert Bergh kan vinna E3-finalen och 800 000 med Kadett C.D.

Foto: Kanal 75
Kadett C.D. och Robert Bergh.
TRAV

Han har tränat stjärnhästar som Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d'Inverne.

Nu jämför Robert Bergh sin Kadett C.D. med dessa storheter.

– I mina ögon är han kulletta. Är det någon mer som kan springa en 1.12-tid på lördag så är han välkommen till festen, säger Bergh.

Robert Bergh har under många år visat sin fingertoppskänsla när det gäller unghästar. Han har tagit fram talanger som han sedan har format till stjärnor och vunnit många årgångslopp.

Årets treåringskull ser inte ut att bli något undantag.

Robert Bergh blev hundraprocentig när han förra veckan kvalade in fyra hästar av fyra möjliga till E3-finalerna. Tre till den öppna klassen och en till stoklassen.

”Sover innan loppen”

I Kadett C.D. ser Bergsåkerstränaren ut att ha fått fram ett riktigt stjärnämne. Hästen, som ägs av schlagergeneralen Svante Stockselius, har vunnit sex lopp på sju starter och aldrig varit sämre än trea.

– Jag kände tidigt att det här var något alldeles extra. Det är en snäll, klok, travsäker och trevlig häst att jobba med. Han har både de fysiska och psykiska förutsättningar som krävs för att bli en topphäst.

– Jag har haft honom i träning sedan han var 1,5 år. Ove Svedin kör in alla mina ettåringar och gör ett kanonjobb. "Kadetten" var lite tuff just i inkörningen men efter den dagen som han accepterade selen och vagnen har det gått bra.

– Nu är hästen så lugn att han nästan står och sover i stallet innan han ska ut i loppen. Sedan låter han bara resultaten tala, säger Robert Bergh.

Stack ut hakan

Kadett C.D. slog igenom ordentligt på Solvalla för en dryg månad sedan. Trots en jobbig resa vann han på tiden 1.13,2 - i sitt livs femte start. Efter segern tog Robert Bergh stora ord i sin mun.

– Jag stack ut hakan då och sa att han är i samma nivå som mina bästa hästar jag har tränat. Jag trodde faktiskt att hästen skulle kunna gå en hög 1.13-tid den dagen på Solvalla. Men att han var så bra och skulle kunna vinna på det sättet hade han dolt för mig.

– Det är en fantastisk individ och i mina ögon är han kulletta, säger Bergh.

– Han är väldigt allround för sin unga ålder. Och även lite olik mina tidigare topphästar. Jag har kört ifrån start med honom och inte kört ifrån start. Han har vunnit ifrån kön och ifrån utvändigt om ledaren. Det kännetecknar att det är lite utöver det vanliga.

Kanske krävs en 1.12-tid

I E3-finalen, som körs i Eskilstuna med 800 000 kronor i förstapris, är Kadett C.D. den stora utmanaren till favoriten Raja Mirchi.

– Jag har respekt för Raja Mirchi och ett par till men visst tror jag på min häst. Det kanske krävs en 1.12-tid för att vinna och det tror jag att Kadett C.D. springer. Är det någon annan som kan det också så är han välkommen till festen, säger Bergh med ett skratt.

– Skulle det krångla till sig så får han fler chanser. Jag vet att jag har en kanonhäst och det blir en spännande framtid. Det finns mycket utveckling i honom och han går fortfarande med fast bomull i öronen.

"Zäta" äger en kulltopp i Aleksej

Robert Bergh har ytterligare två hästar med i E3-finalen för den öppna klassen. Det är Aleksej (delägs av Henrik "Zäta" Zetterberg och Emma Andersson) samt Wariner.

– Aleksej var enorm som kunde kvala in till finalen. Han satt sist i kön och det var ruggigt bra gjort att springa en 1.13-tid och hinna fram till tredjeplatsen. Hästen har mycket karaktär och helt klart är det en kulltopp. Han är väldigt i kommande, går nerdövad och med tung balans ännu. Hans tidscykel ser perfekt ut och hästen har en ljus framtid.

– Blir det hårt tempo och han kommer till ifrån det dåliga läget kan han vara långt framme. Aleksej kommer säkert att göra ett bra lopp och sedan hänger det på hur mycket flyt han har under vägen.

Alla fina i backjobb

– Wariner har jag känt att han har haft potential och han gick banrekord i fjol redan i andra starten. Han har sedan blivit väldigt stor i vinter och kommit på mellanhand lite i loppen. Han har mött bra hästar och fått tuffa lopp. Hästen lever på styrkan och jag hoppas på bra pengar ifrån det läget.

– Alla mina V75-hästar gick backjobb under tisdagen och kändes fina. I E3-finalerna de senaste åren har det varit så att dagsformen har varit viktigare än spåren. Troligtvis är det väl fyra, fem hästar som kommer att göra riktigt bra lopp på lördag. Jag hoppas och tror att mina gör det, säger Robert Bergh.

I finalen av stoklassen har du kvalat in Domino Sund. Vad tror du om hennes möjligheter?

– Domino Sund var väl trög senast och det var kanske hennes sämsta prestation hittills. Hon var inte alls på tårna och det är förstås lite oroande. Men hästen har känts väldigt bra både före och efter den starten.

– Vi ska nu prova henne barfota runt om för första gången och även sätta på henne skygglappar. Dessutom blir det premiär för urryckare och jag hoppas att vi ska få bra betalt för nyhetens behag.

Du har även med Molly Mcguire i V75-4. Chanserna där?

– Hon var duktig vid V75-segern senast och har jättefin form. Nu är det stenhårt motstånd men läget är bästa tänkbara för hennes del. Får hästen smyga med har hon en vass speed till slut. Man får nog ha henne i outsiderskålen för de som väljer att gardera. Främst tack vare att hon fick det här läget.

Michael Carlsson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM