Hardy: Vi tar till alla medel vi kan

Så ska Hardy, Foppa, Backe och Svennis vinna miljonloppet

Foto: PETER WIXTRÖM/AP/TORD WESTLUND/JIMMY WIXTRÖM
Stall Elit med Peter Forsberg, Hardy Nilsson, Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe.
TRAV

Nu börjar Stall Elits jättesatsning ge utdelning.

Ikväll har Svennis, Foppa, Hasse Backe och Hardy Nilsson Domino Sund till start i E3-finalen – med över en miljon kronor i samlad prissumma.

– Vi tar till alla medel vi kan, säger Hardy Nilsson till Trav365.

För drygt två år sedan bildades stall Elit.

Bakom konsortiet döljer sig flera elitidrottsprofiler.

Delägare är bland annat Peter ”Foppa” Forsberg, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, Hasse Backe, Hardy Nilsson med flera.

De köpte in 15 välstammade ettåringar och satte dem i träning till några av landets främsta travtränare. I år har flera av hästarna börjat tävla.

– Man kan väl säga att det har varit ömsom vin, ömsom vatten så här långt.

– Vi hade 15 hästar från början men två gick bort när de opererades för lösa benbitar. Av de 13 som är kvar ska en redan nu gå till avel och den ersätts av en ettåring.

– Tio av hästarna är det relativt positiva tongångar om. Vi har hoppet uppe om att några ska bli riktigt bra. Flera av dem är på gång nu och börjar starta en efter en, säger Hardy Nilsson.

Sprungit in 360 000

Den som hittills har tjänat mest pengar är Domino Sund. Hon har sprungit in 360 000 kronor och kan öka på den siffran ordentligt ikväll. Domino Sund startar i E3-finalen i stoklassen som avgörs i Eskilstuna. Förstapriset är 650 000 kronor men det treåriga stoet slår ur underläge. Hon kvalade in via en tredjeplats i försöket senast men var då inte som bäst.

– Domino Sund var seg senast och gjorde nog sitt sämsta lopp hittills. Robert Bergh var missnöjd med henne men det visar också att hästen är bra då hon ändå kvalar in till finalen utan att vara som bäst, menar Hardy.

– Hon började bra med tre raka segrar på landsorten. Sedan blev hon tvåa i Kriterierevanschen och var även tvåa i ett lopp under elitloppshelgen. Så helt klart finns det hög potential i hästen.

Körs barfota

Inför kvällens lopp har Robert Bergh uttalat i intervjuer under veckan att Domino Sund ska köras barfota runt om för första gången. Dessutom får hästen skygglappar på sig samt urryckare i sina öron.

– De tar till alla medel de kan, säger Hardy Nilsson med ett skratt.

– Det är ju mycket pengar att köra om i E3-finalen. Men förhoppningarna är väldigt låga. Framförallt för att hon var seg senast samt att hon har spår tolv. Hon är utlämnad därifrån. Vi får hoppas att hästen är bättre nu och har tur med löpningen. I så fall kan hon säkert tjäna fina pengar.

Ägt stjärnor

Hardy Nilsson är mycket travintresserad. Han har ägt flera bra travhästar tidigare, bland annat stjärnhästarna Rotation och King Conch. Han spelar regelbundet och ser på trav dagligen.

– Om jag går på trav så blir det sommartid. Just nu är jag på semester på Öland och jag var på Kalmartravet under midsommar när det var V75 där. Jag har även varit där ytterligare en gång i sommar när det körde V65.

– Det är trevligt att gå på trav men den nya tekniken har gjort att man tittar mer på atg-live i datorn istället. Det är lite tråkigt i och för sig men samtidigt smidigt och bekvämt.

Är du på plats i Eskilstuna när E3-finalen avgörs?

– Nej, jag är kvar på Öland så jag ser loppet antingen på datorn eller om jag inväntar tv-sändningen senare på kvällen. Jag har lite dålig uppkoppling här så jag brukar se travet på tv:n.

Har du dragit in några storvinster på spelet?

– Jadå, varje vecka…men hur stora belopp det är törs man ju inte tala om för er, säger han och skrattar.

– Nej, skämt åsido, så lätt är det inte. Visst har det blivit en del vinster men de vill jag behålla för mig själv.

Vad har du för kontakt med de övriga delägarna i stall Elit?

– Vissa av delägarna pratar jag mer med. Det är Peter och Kent Forsberg som båda har ett stort engagemang i hästarna. Svennis är ju mycket på resande fot och Hasse Backe är numera i USA och jobbar.

– Det är meningen att vi ska träffas allihop här framöver, eventuellt i augusti när de har semester. Svennis är med för att det är en kul grej.

Du som är rutinerad idrottsman och ledare, blir du nervös när hästarna tävlar?

– Man är ofta nervös och spänd när ens egna hästar startar. Fast den här gången kommer jag nog inte att vara det. Det känns tufft att hästen ska ha någon chans ifrån spår tolv. Men man vet ju aldrig. Hoppet är det sista som överger en hästägare, säger Hardy Nilsson till Trav365.

FAKTA

Hardy om några av de andra hästarna i Stall Elit

– Dixie Sund är en stor tjej som Roger Walmann gillar. Hon behöver mer tid på sig bara. Dante Sund debuterar för Stig H fredag kväll i Eskilstuna och blir intressant. Sedan har vi Diplomat Sund som har börjat med två raka segrar hos Lutfi Kolgjijni. Senast vann hästen med 40 meter och han är lovande.

–Hästarna har jobbat på. En del är lite sena men flera av dem är redo att börja starta snart. Vi har i alla fall fått med en häst i final i ett storlopp, och det är inte dåligt. Detta trots att Domino Sund inte var som bäst senast.