”Är otroligt bra”

Åke Svanstedt har vunnit V75-lopp elva veckor i rad – på lördag har han sju hästar till start

Foto: ALN
TRAV

Åke Svanstedt har vunnit V75 med egentränade hästar elva veckor i rad.

Mycket talar för att det blir den tolfte i Eskilstuna.

Svanstedt har sju hästar till start och avslöjar för Trav365 vilka han tror mest på.

– Ågårds Ludde är bästa chansen, säger han.

Åke Svanstedt har gjort ett litet ryck i den allsvenska tränarligan. Han gick nyligen upp i topp och hästarna har hittills sprungit in 16,5 miljoner kronor. Tvåa i ligan är Kari Lähdekorpi vars hästar har tjänat 14,2 miljoner och trea är Stig H Johansson på 14,0 miljoner.

Vad som är mer anmärkningsvärt är Svanstedts framgångar på V75. Det har hittills blivit 20 tränarsegrar på rikstoton och Svanstedt-tränade hästar har vunnit V75-lopp elva veckor i rad.

– Det tycker jag är otroligt bra. Jag vet inte om det är något rekord eller så. Jag blev påmind om det förra veckan och vi får försöka hålla i statistiken, säger Svanstedt med ett skratt.

Sju hästar

Lördagens V75-omgång i Eskilstuna innehåller en hel del Svanstedt. Han har sju egentränade hästar till start och berättar här om sina bästa chanser.

– Ågårds Ludde (V75-4) är bästa chansen. I början tyckte jag att han var bättre än Ågårds Lars som har gått mycket bra i V75. Jag håller honom högt och han vann enkelt med krafter kvar senast. Läget med innerspår gör att jag måste ladda med honom ifrån start, vilket jag inte har gjort tidigare. Det känns som att hästen kan öppna snabbt, men det är lite svårbedömt hur snabb ut han är. Hästen är i alla fall bra i ordning och går både i ledningen och bakifrån.

– Niller (V75-1) var riktigt bra vid segern senast. Han har föresten gått bra i alla starter på slutet. Hästen har tagit loppen bra och ser fin ut i jobben. Han är en av de som kan räcka här, men åttondespår i en final är ingen lek. Det måste klaffa och vi behöver lite tur med positionerna. Motståndet är tufft men jag tror att han är med där framme med rätt resa.

”Känns mycket finare nu”

– Jaguar Ruda (V75-3) var sämre senast men var då inte riktigt fräsch. Han hade problem med sina framknän och är behandlad. Jag tycker att hästen känns mycket finare nu än han gjorde inför senaste starten. Han var ju också väldigt bra i flera starter tidigare och det är inte omöjligt att han har samma form nu. Sanity blir nog svår att slå, även om han har fått ett dåligt läge. Men det ska bli intressant att se vad Jaguar Ruda kan uträtta om det klaffar lite. Han är inte borta.

– Finders Keepers (V75-3) var förbättrad i söndags då han höll bra till andraplatsen efter en tung resa. Vi hade tuffat till träningen inför den starten och det svarade han bra på. Det blir väl normalt sett svårt att slå Beanie M.M. och vi får nog vara nöjda om vi kan ta en plats bakom honom.

”Kan tjäna fina pengar”

– Clear Sign (V75-3) ville jag köra här då jag har valt bort honom de två senaste gångerna. Han var faktiskt godkänd i skymundan senast och har tränat förbättrat på slutet. Det var väldigt synd att han fick det sämsta läget med spår tolv. Det blir svårt att vinna därifrån men jag hoppas och tror att han kan tjäna fina pengar.

– Victory Love (V75-7) var väl inte riktigt lika vass senast som när han vann i Rättvik gången innan. Han känns helt normal i jobben och har ju visat att han duger bra i klassen. Men från spår tolv i en silverdivisionsfinal går det inte att tro på vinst. Vi får smyga med och hoppas på stenhårt tempo, säger Åke Svanstedt till Trav365.