Ersatte Kihlström – vann storloppet

Örjan tvingades ställa in – då fick Jansson chansen i E3-finalen

Foto: Kanal 75
TRAV

Det är något visst med Roger Walmann och ston. På fredagen kunde Solvallatränaren räkna in ytterligare en storseger i ett stolopp sedan hans Tamla Celeber vunnit E3-finalen i Eskilstuna.

Segern var värd 650 000 kronor.

– Redan efter hennes andra lopp i karriären förstod jag att det här är en kulltopp, sa Roger Walmann.

Men Roger Walmann kunde inte använda stallets förstekusk Örjan Kihlström i fredagens storlopp. Örjan Kihlström tvingades kasta in handduken på grund av olyckan i Rättvik på midsommardagen och därför fick Torbjörn Jansson i sista stund chansen bakom favoriten Tamla Celeber.

Den rutinerade ersättaren gjorde inga misstag bakom favoriten och efter att han blivit överflyglad från innerspåret från start så avancerade Torbjörn Jansson bestämt till ledningen efter 500 meter av årets första stora final för årgången.

Väl i spets var det sedan inga problem för treåriga Tamla Celeber att hålla undan till en bekväm viktoria, trots punktering sista halvvarvet... Segertiden blev 1.14,1 över 2140 meter, autostart.

– Det var inte mycket att tveka på när jag fick frågan om att köra och det var otroligt roligt att det gick bra, kommenterade Torbjörn Jansson.

Segern var värd 650 000 kronor och därmed blev Tamla Celeber miljonärska på kuppen. Sju starter i livet har givit fem segrar, ett andra- och ett tredjepris och totalt 1 015 000 kronor.

– När man har sådana här hästar som jag har att förvalta är det lätt att le. Redan efter hennes andra lopp i karriären förstod jag att det här är en kulltopp, sa tränaren Roger Walmann.

Tvåa blev Domino Sund och Robert Bergh efter en resa i fjärde invändigt och trea Popcorn Lavec och Åke Svanstedt.

Bröderna Larsson vann tröstlopp

Fina pengar handlade det även om i E3 Consolation öppen klass där Dragon Tooma hade bäst fart över upploppet och stack undan till en snygg seger för Fredrik B Larsson. Brorsan Henrik Larsson tränar den treårige hingsten som tjänade 100 000 kronor efter en resa i tredje invändigt och lucka i sista sväng.

Även de treåriga stona som missat E3-finalen gjorde upp i ett tröstlopp och här gick segern till Stig H Johansson-tränade Aurora Boko efter tidig ledning tillsammans med Björn Goop. Här var förstapriset 75 000 kronor.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM