Han är Sveriges bästa travtippare

Micke Nybrink om mannen som leverar vinnare

TRAV

Vem är Sveriges bästa travtippare?

Jag tror jag vet. Ni har inte aning.

Och vem kommer aldrig vinna.

En kille trodde sig veta och mejlade.

Minns ni att jag hackade på Sveriges uppfödare? Jag menade att de är fantasilösa när de döper sina hästar, att alla heter samma sak och att kennelnamnen gör det omöjligt för mig att skilja vissa hästar åt.

John Bootsman driver Boko Stables och är en av Sveriges största uppfödare av travhästar. Han gillar att debattera och gör det gärna med glimten i ögat. I samband med min lilla ­attack hörde han, inte helt otippat, av sig.

”Håll reda på tre, glöm resten”

”Läste din senaste krönika. Tycker synd om dig och förstår dig. Ska hjälpa dig lite med Bokos A-hästar. Du ska hålla reda på tre, glöm resten. För att göra det hela lite lättare har jag ordnat detta så att dom startar idag , i morgon och i övermorgon. Idag:  AGA  KHAN  BOKO (titel på den andlige ledaren för Indiens  ismailiter). I morgon: ARISTOCAT  BOKO (från the Walt Disney movie 1970). I övermorgon: AMARU  BOKO (Tupac Amaru var den siste infödde ledaren av Inka-riket i nuvarande Peru). De här tre kommer du att se när Kriteriet avgörs i oktober, var så säker.”

Hur det gick? Alla tre vann, det var lek­stuga och i lördags åkte Amaru Boko hem E3-­finalen till oddset 9,50.

Bootsman – Sveriges bästa travtippare? Mejla fler vinnare John! Men bara till mig, he he. Sa jag att Boko är bäst?

Måste spiken ha spetsläge?

Jan-Peter Johansson vet i stället (trodde han visste?) vem som är sämst. Det finns en snubbe som är sorglig. Han mejlade mig den informationen i lördags morse:

”Hej Micke! Du kör ett jättebra V75-system ser det ut som, men vad hittar du då på? Jo du spikar Rakas. Du vet lika väl som jag att det ska mycket till från bakspår. Visst kan han vinna, men det är inte sannolikt att han vinner om vi säger som så. Du har ju på tok för många pållar i t ex avd 2. Nä du kommer fanemej aldrig att vinna.”

Rakas vann, alla de andra dragen förlorade och Jan-Peter tog nederlaget som en man, grattade och menade att nästa gång jag ”spikar konstigt” ska han ta rygg.

Nu fattar jag i och för sig inte vad en konstig spik är. Är det när den inte är favorit ­eller har bakspår, kanske rent av både och? Då är det verkligen ”konstigt”.

Måste den vara streckad på minst 70 procent och ha spetsläge? I så fall är jag en jävligt konstig spelare, som letar hästar/spikar med spelvärde. Det är, har jag insett ­efter 30 års spelande, inte alltid rätt att singel­strecka hästen med bäst vinstchans.

I min värld är 20-procentaren som slår 80-procentaren en gång på tre det givna valet. Så spelar jag.

Om det sedan gör mig till sämst tar jag den smällen. Bootsman är ju ändå bäst.

FAKTA

Veckans tips

1. 4 Destiny Bie Bopp (Åmål, V64-2)

Kryssade fram senast, fin. Måste ha chans.

2. 6 Hazard Brodde (Åmål, V64-3)

Glänste senast, bara joggade förbi. Toppchans.

3. 11 Draw the Line (Åmål, V64-5)

Har jag börjat gilla. Rapp spurt senast. Drag.

ARTIKELN HANDLAR OM