Här vinner Svanstedt 1,5 miljoner kronor

Vann nytt storlopp med superstjärnan

Foto: Anders Kongsrud
Här vinner Åke Svanstedt Forus Open med Torvald Palema. Segern är värd 1,5 miljoner kronor.
TRAV

Torvald Palema visade återigen att han världens bästa häst.

Stjärntravaren vann enkelt det norska storloppet Forus Open med nästan 1,5 miljoner kronor i förstapris.

Detta efter att ha blixtstartat till ledningen och snuvat Brioni på täten.

– Han var lika fin som tidigare, sa Åke Svanstedt.

Torvald Palema försvarade därmed fjolårets seger i Forus Open.

Det här var för övrigt Torvald Palemas tredje raka storloppsseger i år.

På bara de tre senaste starterna efter Elitloppet har hästen sprungit in närmare tre miljoner kronor.

Och den 22-faldige miljonären ser bättre ut än någonsin. I Forus Open klarade han av att båda öppna snabbt och även avsluta i ett högt tempo.

Torvald Palema katapultstartade och snuvade värsta hotet Brioni på ledningen kort efter start. Annars har Svanstedt inte gärna tidigare tryckt av honom ifrån start, då han anser att Torvald Palema är bäst med ett rygglopp. Men nu när hästen är i sådan hysterisk form spelar det ingen roll. Han är bara bäst och ser fräschare ut än någonsin.

– Hästen är i toppform och jag tyckte att enda chansen att slå Brioni var att komma före honom i starten. Därför ville jag prova i ledningen, förklarade Åke Svanstedt.

Fick press av Brioni

Torvald Palema drog i ett jämnt och hårt tempo och fick Brioni på utsidan. Ut på den sista bortre långsidan lade Joakim Lövgren hård press på Torvald Palema. Men Svanstedts häst bara borrade ner sig och svarade upp hur enkelt som helst. I sista kurvan hade Brioni gjort sitt och då drog Svanstedt undan vad som gick. In på upploppet attackerade Lisa America som Erik Adielsson serverat en fin resa i tredje par utvändigt. Men trots en mycket bra spurt kunde hon inte hota Torvald Palema. Segertiden blev 1.10,9/1600a i en hård blåst över sista bortre långsidan. Detta efter en mycket snabb avslutning.

– Vi fick ta det lugnt ett tag och det gick ganska sakta på mellanvarvet. Det var nog bra efter den där chocköppningen, menade Svanstedt.

– En sådan här seger betyder mycket. Det är ett äventyr att åka hit då det är en lång resa.

Kanada kan bli nästa start

När nästa start blir för Torvald Palema är inte bestämt. Enligt ägaren Jan Folgård blir det antingen Hugo Åbergs Memorial eller en tripp över till andra sidan Atlanten.

– Det finns två planer, antingen Hugo Åbergs eller ett lopp i Kanada, sa Jan Folgård i Vinnare V65 i TV4.

Michael Carlsson, Kanal75